Syyria-lähettiläs Kofi Annan jätti tehtävänsä

Julkaistu: , Päivitetty:

YK:n ja Arabiliiton Syyria-lähettiläs Kofi Annan on jättänyt tehtävänsä. Syyksi hän ilmoitti, ettei saanut tarpeeksi tukea ponnisteluilleen rauhan saamiseksi Syyriaan.
Annan yritti sovitella Syyrian kriisiä tuloksetta. Hän ilmoitti erostaan yllättäen lehdistötilaisuudessa Genevessä.

Torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Annan kertoi ottaneensa tehtävän vastaan, sillä näytti siltä, että kansainvälinen yhteisö kykenisi YK:n turvallisuusneuvoston johdolla lopettamaan Syyrian väkivaltaisuudet, valvomaan tulitaukoa ja saamaan aikaan poliittisen siirtymäkauden.

Nyt entinen YK:n pääsihteeri totesi turhautuneena, ettei voi jatkaa tehtävässään, sillä turvallisuusneuvosto ei anna hänen toimilleen tukeaan.

Tehtävää hankaloittaa Annanin mielestä erityisesti Venäjän ja Kiinan sekä Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan välinen kädenvääntö.

Turvallisuusneuvoston kädet ovat olleet sidotut, koska Venäjä ja Kiina ovat veto-oikeudellaan kaataneet kaikki Syyrian-vastaiset päätöslauselmat.

Annan laati Syyriaan rauhansuunnitelman keväällä. Vielä kesäkuussa hän oli toiveikas rauhan saamisesta alueelle, kun Syyria-kokous pääsi yksimielisyyteen väkivaltaisuuksien lopettamiseen tähtäävistä toimista.

Sisällissodan osapuolet eivät kuitenkaan pysyneet suunnitelmassa.

Heinäkuun lopussa hän kertoi olevansa pettynyt YK:n turvaneuvoston epäonnistumiseen Syyrian konfliktin lopettamisessa.

Venäjä on pahoitellut Annanin eroa. Maan YK-lähettiläs Vitali Churkin sanoi, että Annanin päätös on silti ymmärrettävä.

- Olemme silti pahoillamme, sillä olemme tukeneet hänen pyrkimyksiään kriisin ratkaisemiseksi.

Annan nimitettiin rauhanvälittäjäksi helmikuussa. Sen jälkeen väkivaltaisuudet Syyriassa ovat vain kiihtyneet. Jo yli 20 000 ihmisen arvioidaan saaneen surmansa liki puolitoista vuotta jatkuneissa taisteluissa.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon pahoitteli Annanin päätöstä. YK ja Arabiliitto etsivät Annanille seuraajaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt