Korruption ryvettämät brasilialaispoliitikot vihdoin oikeuden eteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Korruption ryvettämät brasilialaispoliitikot vihdoin oikeuden eteen

Skandaalien ryvettämät poliitikot pääsevät Brasiliassa yleensä kuin koirat veräjästä. Nyt valtavan lahjusskandaalin oikeudenkäynti voi ratkaista jopa seuraavan presidentin nimen.

Brasilian entinen presidentti Lula (oik.) ja hänen ykkösmiehensä Jose Dirceu kuvattiin vuonna 2004. Dirceuta uhkaa vankilatuomio korruptiosta.­

1.8.2012 19:39 | Päivitetty 1.8.2012 19:27

Brasiliassa paljastui vuonna 2005 laaja lahjusskandaali. Presidentti Luiz Inacio "Lula" da Silvan vasemmistohallitusta ja työväenpuoluetta syytettiin siitä, että ne ostivat ääniä saadakseen hallituksen esityksiä läpi parlamentissa.

Vasta nyt tapausta aletaan käsitellä korkeimmassa oikeudessa.

Maan suurimman lahjusvyyhdin lonkerot ulottuvat korkeimpaan johtoon asti: syytettynä on 38 poliitikkoa, joukossa tusina entistä parlamentaarikkoa ja useita ministereitä.

Epäilyt koskevat muun muassa korruptiota, salaliittoa, rahanpesua ja kavallusta. Paikallinen media puhuu "vuosisadan oikeudenkäynnistä".

Tilanne on kiusallinen Lulalle, joka väistyi presidentin virasta 2010 lain salliman kahden presidenttikauden jälkeen.

Lulaa ei syytetä, mutta hänen oikeana kätenään pidettyä José Dirceuta ja monia läheisiä neuvonantajia uhkaa tuomio.

Köyhien asemaa parantanut Lula nauttii kansan suursuosiota, ja hänen on veikattu pyrkivän uudelleen presidentiksi vuonna 2014, ellei viran nykyinen haltija Dilma Rousseff halua jatkaa.

Suunnitelma voi mutkistua, jos avustajat tuomitaan.   Vilppi on arkipäivää

Toinen vaihtoehto on, ettei oikeudenkäynti hetkauta kannatusta mihinkään.

Lula valittiin jatkokaudelle 2006 lahjusskandaalista huolimatta, ja brasilialaiset ovat tottuneet korruptioon.

Useimpien poliitikkojen oletetaan olevan epärehellisiä, eikä se vaikuta äänestyspäätökseen, sanoo Economist-lehden haastattelema politiikan tutkija Alberto Almeida.

Brasilialla on tuhannen taalan paikka näyttää, tuomitaanko vai hyväksytäänkö korruptio. Moni uskoo, ettei mikään muutu.

Syytettyjen arvellaan vetoavan jopa siihen, että perustuslain mukaan heillä pitää olla aina oikeus valittaa tuomiostaan, mikä ei olisi mahdollista korkeimman oikeuden ratkaisujen kohdalla.

Oikeudenkäyntiä saatetaan muutoinkin yrittää vetkuttaa myöhemmin tänä vuonna järjestettävien kunnallisvaalien yli.

Economistin mukaan ryvettynyt maine ei ole ennenkään ollut este brasilialaiselle poliitikolle. Ministereiden ja lainsäätäjien rötöksiä kun saa tutkia vain korkein oikeus ja ainoastaan parlamentin luvalla. Esimerkiksi 1960-luvulla eräs senaattori tappoi toisen poliitikon, mutta ei joutunut oikeuteen.

1990-luvulla taas ex-presidentti Fernando Collor de Mello todettiin syylliseksi korruptioon. Nykyisin hän työskentelee senaatissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?