Uusi IRA huolettaa myös Supoa - uhka olympialaisille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uusi IRA huolettaa myös Supoa - uhka olympialaisille

Pelätty terroristiryhmä IRA ilmoitti syntyneensä uudelleen. Myös Suomen suojelupoliisi seuraa tilannetta tarkkaan

29.7.2012 6:13

Uhka voi kohdistua suomalaisiin sitä kautta, että Pohjois-Irlanti ja Irlanti kiinnostavat suomalaisia matkailukohteina.

Aseellisten terroristien uudelleenryhmittyminen herättää aina mielenkiintoa, ja nyt kansainvälistä valmiutta lisää Lontoon olympialaisten alkaminen.

- IRA:n ja sen sirpaleryhmien uhka on brittiviranomaisten puolesta otettu vakavasti jo kauan, sanoi Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva IS:lle.

Hän pitää mahdollisena, että uusi IRA tekisi jonkin iskun uskottavuuden saavuttamiseksi.

- Toiminta saattaa aktivoitua, kun ryhmälle tulee pullistelun tarve. Mutta yleensä ulkopuoliset säästyvät Irlannin terroriteoilta, sillä ne rajoittuvat tietylle alueelle ja kohteet ovat tarkoin määriteltyjä.

Aseelliset ryhmät yhdistivät voimansa

Uusi IRA tuli julkisuuteen lausunnolla, jossa kolme Pohjois-Irlannin brittivaltaa vastustavaa aseellista ryhmää kertoivat yhdistäneensä voimansa ja ottaneensa käyttöön 1970-90-luvuilla pelkoa herättäneen terroristijärjestö IRA:n vanhat tunnukset.

- IRA:n pääjoukon ja sen poliittisen siiven Sinn Feinin rauhanlinjaa vastustaneet sirpaleryhmät Real IRA, Republican Action Against Drugs (RAAD) sekä irralliset aseistautuneet republikaaniryhmittymät ovat nyt yhdistyneet, kertoo Pohjois-Irlannin rauhanprosessissa 1997-2010 toimineen kansainvälisen aseidenluovutuskomission entinen kabinettipäällikkö Aaro Suonio IS:lle.

- Ovatko he vaarallisia? Tottakai. Mutta laajamittaiseen toimintaan heillä ei ole rahkeita, Heiltä puuttuu populaari kannatus, hän kuittaa.

Pelkoa olympialaisiin

Supon arvion mukaan tässä vaiheessa pelkkä lausunto rivien kokoamisesta ei nosta uhkan tasoa huomattavasti.

IRA:n aseellinen toiminta päättyi 2005. Siitä irronneiden ryhmien kannatus on hiipunut ja toiminta-ala käynyt viranomaisten tarkkailun takia ahtaaksi. Väkivalta ei Pohjois-Irlannista ole kuitenkaan täysin loppunut.

Ryhmittymien ulostulo oli ajoitettu Lontoon olympialaisten alle. Sekä Portaankorvan että Suonion mielestä ne pyrkivät näin käyttämään tilannetta hyväksi ja herättämään pelkoa - eli saamaan huomiota.

- Kyseessä voi olla yritys saada liike vahvemmaksi ja oma asia paremmin esille, Portaankorva sanoo.

Uusi IRA ilmoitti suunnittelevansa "tehostettuja terrori-iskuja turvallisuusjoukkoja ja Britannian symboleita" kohtaan. Nimettömien irlantilaislähteiden mukaan sen riveissä on satoja aseistautuneita toisinajattelijoita, joiden joukossa on räjähdeasiantuntijoita.

- Kyseessä voi olla mediapeli. En voi kuitenkaan puhua brittiviranomaisten puolesta, miten he asian kokevat, Portaankorva totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?