Karu kertomus: huumejengi teki nuorukaisesta sotilaansa - elämä jäi lyhyeksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Karu kertomus: huumejengi teki nuorukaisesta sotilaansa - elämä jäi lyhyeksi

22-vuotias Francisco halusi ostaa lääkkeitä äidilleen. Työtarjous huumejengistä koitui nuorukaisen kuolemaksi.

Huumejengi Zetas pitää Meksikon rajaseutua kauhun vallassa.­

16.7.2012 16:09

Franciscon tarina, jonka kertoi hänen tyttöystävänsä, on vain yksi monista Meksikon verisessä huumesodassa, jossa on kuollut kuudessa vuodessa yli 55 000 ihmistä.

Zetas-jengi on Meksikon väkivaltaisin ja pelätyin ryhmittymä. Se tunnetaan vastustajiensa joukkomurhista ja näiden ruumiiden paloittelusta. Zetas hallitsee suurta osaa itäisestä Meksikosta mukaan lukien Veracruzin osavaltiota, jossa Franciscon pieni kotikaupunki sijaitsee.

Francisco liittyi Zetas-jengiin, kun hänelle luvattiin vajaan 1 500 euron kuukausipalkka. Summa olisi ollut pieni omaisuus nuorukaiselle, joka ansaitsi hanttihommissa hädin tuskin kymmeneksen siitä.   Koodinimi, pistooli ja rynnäkkökivääri Rahalle oli tarvetta, koska Franciscon äiti oli joutunut jäämään pois töistä sokeritaudin takia. Äidin ansaitseman rahan turvin Francisco oli opiskellut vuoden, mutta hänestä tuli näin perheen elättäjä. Hänen isänsä oli kuollut jo vuosia aiemmin.

Pari päivää sen jälkeen kun Francisco oli luvannut liittyä Zetas-jengiin, tummennetuin ikkunoin varustettu pakettiauto kaappasi kotimatkalla olleen Franciscon kyytiinsä. Seuraavan kerran kun tyttöystävä yhytti nuorukaisen, hänellä oli koodinimi, pistooli ja rynnäkkökivääri. Sekä ehdoton määräys totella kaikkia käskyjä ankaran rangaistuksen uhalla.

- Hänelle annettiin radio ja hänet lähetettiin muutamien muiden kanssa partioimaan alueille, joissa huumeita myytiin. Hänen tehtävänsä oli varoittaa oudosta liikehdinnästä, erityisesti lainvalvojista ja epäilyttävistä autoista, tyttöystävä kertoo.

Franciscon tyttöystävä ei uskalla kertoa edes etunimeään, koska pelkää jengin kostoa. Hän haluaa kuitenkin kertoa Franciscon tarinan, jotta maailma tietäisi tämän olleen kunnollinen nuori mies, joka vain yritti päästä elämässään eteenpäin.

- Franciscolle sanottiin, että hänen on oltava partioidessaan aseistettu ja että hänelle opetetaan ampumista myöhemmin. Hän ei osannut edes poistaa varmistinta aseesta tai tarkistaa, onko siinä ammuksia.   Soitto ruumishuoneelta Eräänä iltana Francisco lähti Zetas-porukan kanssa kuljettamaan aselastia. Aamulla hänen tyttöystävänsä puhelin soi. Soitto oli ruumishuoneelta. Tyttöystävä kutsuttiin tunnistamaan vainajaa, jonka puhelimesta oli viimeksi soitettu hänelle.

Franciscon ruumiissa oli vain pieni luodinreikä poskessa.

- Ruumishuoneella sanottiin, että häntä oli ammuttu lähietäisyydeltä, tyttöystävä sanoo.

Zetas-jengin jäsenet olivat törmänneet sokeriruokopellolla Meksikon armeijan sotilaisiin, ruumishuoneella kerrottiin. Seurasi tulitaistelu eikä vankeja otettu.

Lyhyt jäsenyys jengissä vaikeutti myös hautajaisia. Paikalliset eivät uskaltaneet auttaa järjestelyissä, koska he pelkäsivät tulevansa yhdistetyksi huumejengiläiseen. Itse hautajaisseremonia oli lyhyt ja sitä häiritsi armeija, joka partioi hautajaisseurueen ympärillä toivoen nappaavansa jengiläisiä.

Hautaan laskettu Francisco ei ehtinyt saada edes ensimmäistä Zetas-palkkaansa, valtavalta tuntuvaa summaa, jonka avulla hän toivoi voivansa palata vielä opiskelemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?