Oli eräs juutalainen, jonka Hitler halusi jättää rauhaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oli eräs juutalainen, jonka Hitler halusi jättää rauhaan

Natsi-Saksan pelätyn turvallisuuspoliisin Gestapon arkistoista on tehty melkoinen löytö.

Ernst Hess kuvattuna vuoden 1918 kieppeillä.­

9.7.2012 7:29

SS-johtaja Heinrich Himmlerin kesäkuussa 1940 allekirjoittama paperi käskee Führerin pyynnöstä jättämään düsseldorfilainen tuomari Ernst Hess rauhaan. Löydön teki Jewish Voice from Germany -lehden päätoimittaja Susanne Maus.

Hess oli Hitleriä komentanut upseeri ensimmäisessä maailmansodassa. Hänet palkittiin mm. ensimmäisen ja toisen luokan rautaristeillä. Hess oli juutalainen.

Vuonna 1936 Hess joutui jättämään virkansa natsien säätämien lakien takia ja hän muutti Italiaan. Hän palasi kuitenkin Baijeriin vuonna 1940. Hessin saama koskemattomuus kesti vuoteen 1942, jolloin Wannseen kokouksessa päätettiin lopullisesta ratkaisusta eli juutalaisten joukkotuhosta.

Hess kuitenkin pelastui avioliittonsa kautta. Hänen vaimonsa oli ei-juutalainen. Hessin sisko sitä vastoin vietiin Auschwitziin. Hess oli vedonnut suoraan Hitleriin jo vuonna 1936, että hänet jätettäisiin rauhaan. Hän vetosi mm. isänmaallisuuteensa ja sotapalvelukseensa. Hitler antoi sen verran periksi, että Hessin rintamaeläkettä maksettiin, tosin alennettuna, Italiaan. Hänen ei myöskään tarvinnut käyttää juutalaista miestä tarkoittanutta Israel-lisänimeä.

Sodan aikana Hess vietiin Münchenin lähelle Milbertshofenin työleirille. Hän selvisi sota-ajasta hengissä ja siirtyi sodan jälkeen töihin rautateille. Hess kuoli 93-vuotiaana vuonna 1983.

Asiasta uutisoi Thelocal.de-sivusto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?