Katuvalot tuovat toivoa Mogadishuun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Katuvalot tuovat toivoa Mogadishuun

Norjan hallitus tuo Mogadishun kaduille aurinkolamput. Muutos on merkittävä paikallisille ihmisille.

6.7.2012 16:21

Kun pimeys laskeutuu Somalian pääkaupungin Mogadishun ylle, kadut tyhjenevät yhtä lukuun ottamatta.

Asukkaat parveilevat Maka al-Mukaramalle ihastelemaan uusinta ihmettä: aurinkovoimalla latautuvia katulamppuja.

Lamput saattavat vaikuttaa vaatimattomalta ihmeeltä, mutta kunnollinen valaistus merkitsee paljon pitkittyneen sodan runtelemassa maassa.

Nuoren polven edustaja Salim Abdukadir, joka ei – monien ikätovereidensa lailla – edes muista aikaa ennen levottomuuksia ja sotaa, on lampuista innoissaan.

- Nyt voimme olla ulkona illalla myöhempään kuin ennen, kun ei ole enää yhtä todennäköistä tulla tapetuksi, 19-vuotias iloitsee.

- Voimme pelata vaikka jalkapalloa, jos haluamme, hän sanoo ja nojaa yhteen lampuista.

Myös vanhemmille ihmisille lamput tuovat toivoa. He muistavat miltä Mogadishu näytti, ennen kuin sotakoneisto tulitti elegantit Italian siirtomaa-ajan rakennukset maan tasalle ja teki merenrantakaupungista tuhotun tantereen.

- Minulle tämä on merkki toivosta. Merkki siitä, että hyvät vanhat ajat tulevat takaisin, kuvailee 42-vuotias Mohamed Moalim Suleyman.

Yhä turvatonta keskellä päivää

Valoa Somalian kansalle tuo Norjan hallitus. Se on maksanut lamput, joita nousee kymmeniä vähitellen joka puolelle kaupunkia.

Lampun turmelemisesta rapsahtaa somalialaiselle mojova sakko: 795 euroa.

Joidenkin mielestä lamppujen merkitystä hehkutetaan liikaa. He sanovat, että kaupunki, jonka nimi oli joskus synonyymi laittomuuksille, tarvitsee enemmän kuin muutamia loistavia tolppia hillitäkseen väkivaltaisuuksia.

Mogadishu on edelleen yksi maailman vaarallisimmista pääkaupungeista. Tienvarsipommit ja ammuskelut jatkuvat yhä, vaikka al-Qaidan kanssa liitossa olleet islamistit ovat jo vetäytyneet tukikohdistaan.

- Täällä on ihan tarpeeksi vaarallista kävellä keskellä kirkasta päivää. Miksi katuvalot tekisivät öistä turvallisempia? kysyy kauppias Osman Ali.

Jotain hyvääkin on: Osa sotaa paenneista palaa kotimaahansa mukanaan ulkomailla tienattua rahaa. Rahalla he pystyttävät tuhottuja talojaan uudelleen ja maalaavat luotien ja räjähteiden rei'ittämiä muureja.

Somalia näkee valonpilkahduksia pitkän ja pimeän tunnelin päässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?