EKP tukee euroalueen kasvua historiallisen alhaisella korolla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

EKP tukee euroalueen kasvua historiallisen alhaisella korolla

Euroopan keskuspankki (EKP) laski torstaina euroalueen rahamarkkinoiden ohjauskoron alhaisemmaksi kuin koskaan aiemmin.

5.7.2012 18:25

Koron laskulla EKP tukee osaltaan euroalueen horjuvaa talouskasvua. Päätös laski samalla pankkien keskuspankkiin tekemien talletusten koron ensimmäisen kerran nollaan.

Pääjohtaja Mario Draghin mukaan ohjauskoron lasku oli tarpeen, koska talouden kasvu on hidastunut entisestään ja inflaatiopaineet ovat edelleen vaimentuneet.

- EKP arvioi edelleen, että euroalueen talous alkaa elpyä asteittain vuoden lopulla, sanoi Draghi lehdistötilaisuudessa Frankfurtissa. EKP ei ole muuttanut ennustetaan. Pankki ennakoi euroalueen talouden kasvavan ensi vuonna 1,6 prosenttia.

 EKP:n neuvosto päätti alentaa euroalueen rahoitusmarkkinoiden ohjauskorkoa 25 pisteellä eli tasan yhdestä prosentista 0,75 prosenttiin. Neuvoston odotettu korkopäätös oli Draghin mukaan yksimielinen. Muista "epätavanomaisista toimista" ei hänen mukaansa keskusteltu.

Draghi kiitti euroalueen huippukokouksen päätöksiä talousunionin tiivistämiseksi. Hän arvioi euroalueen hätärahastojen olevan tällä hetkellä "riittäviä" kaikkien nyt nähtävissä olevien riskien kattamiseksi.  

Lisääkö nollakorko luotonantoa?

EKP:n neuvosto piti keskuspankin eri korkojen väliset suhteet ennallaan. Siten 25 pisteen eli 0,25 prosenttiyksikön ohjauskoron lasku painoi pankeille keskuspankkiin tehdyistä talletuksista maksettavan koron 0,25 prosentista nollaan ja laski keskuspankkirahoituksesta maksettavan koron 1,50 prosenttiin.

Englannin pankki, joka on Britannian keskuspankki, ilmoitti torstaina lisäävänsä niin sanottua määrällistä elvytystä 50 miljardilla punnalla. Kiinan keskuspankki taas alensi omia ohjauskorkojaan. Toimista ei Draghin mukaan ollut keskusteltu yhdessä etukäteen.

Talletuskoron lasku merkitsee, että käytännössä pankit joutuvat maksamaan hieman keskuspankkiin tekemistään talletuksista. Tämä johtuu siitä, että talletuksista aiheutuu pankeille kuluja, mutta niistä ei makseta lainkaan korkoa.

Nollakoron toivotaan kannustavan pankkeja lisäämään luotonantoa ja vähentävän rahoitusjärjestelmän runsasta noin 800 miljardin euron ylimääräistä maksuvalmiutta.  

Rahoituksen hintakin halpenee

Pankkien keskuspankkirahoituksen hinta laskee samat 0,25 prosenttia kuin ohjauskorko. Se alentaa EKP:n pankeille myöntämän pitkäaikaisen kolmen vuoden rahoituksen korkokustannuksia yli 2,5 miljardilla eurolla.

EKP lainasi pankeille kahdella poikkeuksellisella LTRO-operaatiolla joulukuussa ja maaliskuussa yhteensä runsaat 1 000 miljardia euroa. Draghi ei antanut viitteitä siitä, että EKP olisi valmis jatkamaan 3 vuoden operaatioita, mutta ei toisaalta sulkenut sitä poiskaan. Hän muistutti, että luotot ovat olleet käytössä vasta joitain kuukausia ja ettei EKP sitoudu etukäteen mihinkään päätökseen.

Tanskan keskuspankki seurasi torstaina EKP:n ohjauskoron laskua vastaavalla 0,25 prosenttiyksikön ohjauskoron laskulla. Ohjauskorko laski 0,20 prosenttiin. Sen seurauksena Tanskan keskuspankkitalletusten korko painui ensimmäisen kerran koskaan 0,20 prosenttia negatiiviseksi.

Tanska ei ole mukana euroalueessa. Tanskan kruunun kurssi seuraa kuitenkin euroa hyvin kapealla vaihteluvälillä.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?