Kaikkien aikojen lääkehuijaus toi miljardien sakot

Julkaistu:

Brittiläinen lääkejätti GlaxoSmithKline joutuu maksamaan Yhdysvalloissa peräti kolmen miljardin dollarin eli vajaan 2,4 miljardin euron sakot ja korvaukset muun muassa lääkkeiden laittomasta markkinoinnista.
Sakot on määrännyt Yhdysvaltain oikeusministeriö.

- Teen tämän nyt täysin selväksi: me emme hyväksy terveydenhuoltoon liittyviä petoksia, sanoi apulaisoikeusministeri James M. Cole maanantaina Washingtonissa.

Kolmen miljardin dollarin summaan sisältyy yksi miljardi sakkoina ja kahden miljardin summa siviilikanteiden sovitteluun. GlaxoSmithKline on suostunut myöntämään syyllisyytensä rikossyytteisiin ja alistumaan viisi vuotta kestävään viranomaisvalvontaan. Valvonnan tarkoituksena on taata, että yhtiö tottelee markkinointi- ja muita määräyksiä.

Oikeusministeriön mukaan GlaxoSmithKline on muun muassa markkinoinut Paxil- ja Wellbutrin-nimellä myytäviä masennuslääkkeitä tarkoituksiin, joihin niitä ei ole hyväksytty. Yhtiö on mainostanut Paxilia nuorten masennuksen hoitoon, vaikka sitä ei ole hyväksytty alle 18-vuotiaiden käyttöön.

Wellbutrinia taas markkinoitiin painonmenetyksen, seksuaalisten häiriöiden, päihteiden väärinkäytön ja ylivilkkauden torjumiseen, kun se on hyväksytty ainoastaan vaikean masennuksen hoitoon.

Lisäksi yhtiö on ylilaskuttanut Yhdysvaltain liittovaltion Medicaid-ohjelmaa muutamista lääkevalmisteista ja maksanut lääkäreille, jotta nämä määräisivät potilailleen Flovent-nimistä astmalääkettä ja herpeksen hoitoon tarkoitettua Valtrexia.

GlaxoSmithKlinen toimitusjohtaja Andrew Witty ilmoitti yhtiön katuvan toimintaansa ja ottavansa oppia virheistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt