Mystinen löytö erämaasta on tutkijoiden ulottumattomissa – "Näytti kuin se olisi kuolleille" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mystinen löytö erämaasta on tutkijoiden ulottumattomissa – "Näytti kuin se olisi kuolleille"

Mystinen jopa Egyptin pyramideja vanhempi rakennelma sijaitsee paikassa, johon tutkijat eivät pääse.

30.6.2012 12:45 | Päivitetty 30.6.2012 16:10

Syyrian autiomaassa sijaitsevan rakennelman löytänyt arkeologi Robert Mason pelkää, ettei koskaan pääse tutkimaan löytöään maan levottoman tilanteen vuoksi. Hän puhui löydöstään Harvardin yliopiston seemiläisten kulttuurien museossa viime viikolla.

- Sen tutkiminen vaatii paljon työtä, mutta en tiedä tuleeko se koskaan tapahtumaan, Mason sanoo yliopiston Harvard Gazette -julkaisun mukaan.

Mason nimesi löytönsä "Syyrian Stonehengeksi", koska hänestä kertomansa mukaan tuntui kuin hän olisi joutunut Englannin Salisbury Plain -tasangolle, jossa kuuluisa Stonehenge-kivirakennelma sijaitsee.

Mason oli vuonna 2009 Syyriassa tutkimassa muinaista luostaria, kun hän lähistöllä kävellessään löysi mystisiä kivimuodostelmia: kivistä tehtyjä ympyröitä ja muita rakennelmia sekä palasia kivityökaluista. Hän löysi myös merkkejä haudoista.

- Alue näytti kuin se olisi kuolleille, ei eläville, Mason sanoo.

Masonin löytö sijaitsee erämaassa noin 80 kilometriä Damaskoksesta pohjoiseen lähellä muinaista Deir Mar Musan luostaria.

Löydöstä tekee kiinnostavan alueelta löytyneiden esineiden ikä. Masonin löytämät vanhojen työkalujen palaset ovat osoittautuneet paljon luostaria vanhemmiksi.

Löydökset ovat mahdollisesti peräisin neoliittiselta kaudelta tai varhaiselta pronssikaudelta noin 6000-10000 vuoden takaa. Esimerkiksi Egyptin vanhimmat Gizan pyramidit ovat noin 4500 vuotta vanhoja. Englannin Salisburyn Stonehenge on 3000-5000 vuotta vanha.

 

Jos paluu Syyriaan olisi mahdollinen, Mason haluaisi tutkia myös luostarin kirkon pääalttaria, josta hän uskoo löytävänsä sisäänkäynnin maanalaisiin hautoihin.

Syyrian tilanne on kärjistynyt entisestään viime päivinä sen jälkeen, kun Syyria ampui alas Nato-maa Turkin hävittäjän. Turkki on luvannut kostaa iskun.

Ihmisoikeusaktivistien mukaan Syyriassa on kuollut jo yli 14 000 ihmistä sen jälkeen, kun presidentti Bashar al-Assadin hallinnon vastaiset mielenosoitukset alkoivat viime vuoden maaliskuussa. Vasta viime tiistaina al-Assad julisti maan olevan sotatilassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?