Joko mysteeri ratkesi? – Tutkijoilla uusi Stonehenge-teoria

Julkaistu:

Oliko mystinen Stonehenge "maailman keskus"? Ainakin se yhdisti Britannian, uskovat tutkijat.
Tutkijoiden mukaan Stonehengen rakentaminen oli mahdollisesti "yhdistymisen teko" pitkän ja levottoman ajanjakson jälkeen, kun Britannian itä- ja länsiosissa asuvien yhteisöjen välillä oli ollut lukuisia konflikteja.

Viiden brittiyliopiston tutkijoista koostuvan ryhmän mukaan Stonehenge rakennettiin ehkä rauhan merkiksi. Rakennelman kivet, jotka ovat peräisin eri alueilta jopa satojen kilometrien päästä, saattoivat tutkijoiden mukaan symboloida juuri eri yhteisöjen yhtenäisyyttä.

Tutkijaryhmään kuuluvan professorin Mike Parker Pearsonin mukaan Stonehengen rakentamisen aikoihin Britanniassa oli kehittymässä koko saaren laajuinen kulttuuri.

- Stonehenge itsessään oli valtava urakka, joka vaati tuhansia työntekijöitä kuljettamaan kiviä niinkin kaukaa kuin Länsi-Walesista, muotoilemaan niitä ja pystyttämään. Jo tämä työ itsessään oli merkki yhdistymisestä, hän sanoo BBC:n mukaan.

Stonehenge sijaitsee Salisbury Plain -tasangolla Englannin Wiltshiressa. Se on kivistä koostuva pronssikautinen muodostelma, joka on rakennettu 3000-luvun ja 1000-luvun ennen ajanlaskun alkua välisellä ajalla kolmessa eri vaiheessa.

Maailman keskus?Tutkijoiden mukaan Stonehenge rakennettiin paikalle, jolla saattoi jo aiemmin olla erityinen merkitys aikansa ihmisille. Tutkijaryhmä havaitsi, että alueen pinnanmuodoista hahmottuu sattumalta keskikesän auringonnousun ja keskitalven auringonlaskun suuntia yhdistävä linja.

Tutkijoiden mukaan kesäpäivän seisauksen lisäksi myös talvipäivän seisaus oli tuon ajan ihmisille merkityksellinen. Parker Pearsonin mukaan paikka saattoi näin olla ikään kuin ennalta määrätty.

- Ehkä he näkivät tämän paikan maailman keskuksena, hän sanoo.


Aiemmat teoriat siitä, että Stonehenge olisi rakennettu muinaisten egyptiläisten tai Maan ulkopuolisten olentojen innoittamana, tutkijaryhmä tyrmää täysin.

- Kaikki Stonehengen arkkitehtuuriset vaikutteet ovat peräisin aiemmista monumenteissa ja rakennelmissa Britannian alueelta. Itse asiassa tuon aikakauden ihmiset olivat vuosisatoja eristyksissä muusta Euroopasta, Parker Pearson sanoo.

- Stonehenge ehkä yhdisti Britannian, mutta tuon ajan ihmisillä ei silti ollut kiinnostusta kanaalin toiselle puolelle.

Viiden yliopiston tutkijoista koostuva The Stonehenge Riverside Project -ryhmä on kymmenen vuoden ajan tutkinut Stonehengen kivirakennelmaa ja sen ympäristöä sekä julkaissut vuosittain tutkimustuloksiaan.

Jo vuonna 2008 ryhmä selvitti, että Stonehenge rakennettiin noin 500 vuotta aiemmin kuin aikaisemmin oli uskottu. Tuolloin ryhmä päätyi myös radiohiilimenetelmällä tehtyjenmittausten jälkeen siihen, että Stonehenge oli aikanaan muinaisen ylhäisön sukuhauta.

Brittilehti Guardianin mukaan koko Stonehenge Riverside -projektin tulokset ja johtopäätökset julkaistaan nyt kirjana, joka ei ehkä ratkaise vuosituhansien mysteeriä ja lopeta sen ympärillä vellovia spekulaatioita lopullisesti, mutta esittää silti mahdollisen teorian ja ison kasan arkeologista materiaalia.

LUE MYÖS: Tutkijat paljastivat "Stonehengen äänen"

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt