Tuhannet juhlivat Muslimiveljeskunnan presidenttiä Kairossa

Egyptin kansannousun päänäyttämönä ollut Tahririn aukio täyttyi sunnuntaina uuden presidentin, Muslimiveljeskunnan Mohamed Mursin kannattajista.

Mohamed Mursin kannattajat riemuitsivat.

24.6.2012 17:54 | Päivitetty 24.6.2012 19:52

Aukio puhkesi huutoon, kun keskusvaalilautakunta kertoi Mursin päihittäneen vastaehdokkaansa, ex-presidentti Hosni Mubarakin ajan pääministerin Ahmed Shafikin 51,7 prosentin äänisaaliilla.

- Jumala on suurin! Alas sotilasvalta, väkijoukko huusi.

Mursin voiton ansiosta välitön kriisi vältettiin. Kairossa oli varauduttu laajoihin levottomuuksiin, jos vanhan vallan ehdokkaana pidetty Shafik olisi voittanut vaalit. Ennen vaalituloksen julkistamista Kairon kadut olivat autiot ja armeija nosti valmiuttaan.

Tilannetta kiristi se, että tulokset viivästyivät päivillä valitusten vuoksi. Keskusvaalilautakunnan mukaan vaaleissa oli tehty joitain rikkomuksia, mutta ne eivät vaarantaneet äänestystulosta.  

Islamistien menestys pelottaa

Egyptillä on nyt ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu presidentti. On kuitenkin epäselvää, kuinka paljon valtaa presidentillä on.

Muslimiveljeskunta voitti myös tammikuiset parlamenttivaalit. Pari viikkoa sitten maata hallitseva sotilasneuvosto kuitenkin hajotti parlamentin ja otti vallan itselleen.

Armeija on luvannut luovuttaa vallan presidentille kuun loppuun mennessä. Islamistit epäilevät, etteivät kenraalit aio pitää lupaustaan.

Vaalien äänestysaktiivisuus jäi vajaaseen 52 prosenttiin. Mursi sai annetuista äänistä runsaat 13 miljoonaa ja Shafik runsaat 12 miljoonaa.

Asiantuntijoiden mukaan pieni ääniero osoittaa, että Egypti on hyvin jakautunut maa. Islamistien voittokulku pelottaa monia egyptiläisiä, erityisesti kristittyä vähemmistöä.

- Presidentti Mursin haasteena on johdattaa erittäin jakaantunutta, pelokasta ja vihaista kansaa kohti demokraattista lopputulosta, sanoi European Council on Foreign Relations -tutkimuslaitoksen asiantuntija Elijah Zarwan.

Mursi on rauhoitellut vastustajiaan ja luvannut, että hänen Egyptissään harjoitetaan maltillista ja modernia islamia.

Mursi oli varaehdokas

  • Mohamed Mursi ei ollut Muslimiveljeskunnan ykkösvalinta puolueen presidenttiehdokkaaksi. Hänet nostettiin ehdolle, koska vaalilautakunta hylkäsi islamistien ensimmäisen ehdokkaan.

  • Rauhalliseksi ja syrjäänvetäytyväksi kuvailtu Mursi ei vakuuttanut alkuun edes omia puoluetovereitaan. Kampanjan edetessä hän kuitenkin kehittyi esiintymisissään ja kokosi islamistien rivit taakseen.

  • Mursi, 60, on ensimmäinen nyky-Egyptin johtaja, jolla ei ole taustaa maan vaikutusvaltaisessa armeijassa. Mursi väitteli tohtoriksi Yhdysvalloissa 1980-luvulla ja toimi apulaisprofessorina Northridgen yliopistossa.

  • Ex-presidentti Hosni Mubarakin aikana Mursi joutui joiksikin kuukausiksi vankilaan poliittisen toimintansa takia. Hän on naimisissa ja hänellä on viisi lasta.

     

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?