Tuomioistuin mitätöi Egyptin vaalit ja avasi oven armeijalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuomioistuin mitätöi Egyptin vaalit ja avasi oven armeijalle

Egyptin perustuslakituomioistuin käänsi kelloa taaksepäin Hosni Mubarakin aikaan vain pari päivää ennen Egyptin presidentinvaalin toista kierrosta.

Miehet kuuntelivat presidenttiehdokas Ahmed Shafikin puhetta Kairossa.­

14.6.2012 22:50

Se julisti torstaina maan parlamenttivaalit laittomiksi ja vaati parlamentin hajottamista.

Maata hallitseva sotilasneuvosto yhtyi uutiskanava al-Jazeeran mukaan vaatimukseen.

Sotilasneuvostoa lähellä oleva lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle, että tuomion myötä lainsäädäntövalta siirtyy sotilasneuvostolle.

Parlamenttiin enemmistön saaneet uskonnolliset puolueet tuohtuivat tuomiosta. Suurin niistä - Muslimiveljeskunnan Vapaus- ja oikeuspuolue - syytti armeijaa vallankaappauksesta.

Suomen Akatemian tutkija Susanne Dahlgren sanoo, että tuomioistuimen takana ovat mubarakilaiset voimat.

- Tavallaan on palattu Mubarakin-aikaiseen toimintaan, jossa poliittisten päätösten teko siirretään tuomioistuimille ja sotilaiden hallitsemille elimille.

Tuomioistuimen jäsenet on kaikki nimitetty Mubarakin hallinnon aikana. Dahlgren arvelee, että päätöksen tukena lienee myös vallankumousvoimia, koska ne voivat näin kampittaa islamistien ylivaltaa parlamentissa.

- Surullista tässä on se, että päätökset ovat täysin epädemokraattisia. Vallankumousvoimat, jotka ovat hehkuttaneet demokratiaa ja läpinäkyvää hallintoa, ovat asettuneet tukemaan Mubarakin-aikaista politiikkaa.  

Uudet vaalit vai täytevaalit?

Vanhassa perustuslaissa oikeus hajottaa parlamentti kuului presidentille, ja uusi perustuslaki on vasta valmistelussa.

Sotilasneuvostolla on nyt presidentin valtaoikeudet. Tilanne on siis sekava: sotilasneuvosto voi määrätä kokonaan uudet vaalit, mutta parlamentti ei välttämättä suostu hajottamiseen.

Toinen vaihtoehto on täytevaalit. Tuomioistuimen päätöksen mukaan nimittäin vain kolmasosa maan parlamenttipaikoista on jaettu lainvastaisesti.

Perustuslakituomioistuin päätti torstaina myös, että vanhan vallan ehdokas Ahmed Shafik saa osallistua presidentinvaalin toiselle kierrokselle.

Hänen osallistumisensa uhkasi kaatua parlamentin huhtikuussa hyväksymään lakiin, jonka mukaan Mubarakin aikana korkeassa virassa ollut henkilö ei voi saada julkista virkaa.

Shafik haastaa viikonloppuna vaalin toisella kierroksella Muslimiveljeskunnan Mohamed Mursin.

Perustuslakituomioistuimen lähistöllä kymmenet ihmiset osoittivat mieltään päätöksiä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?