Aivopestyjä nuoria aivopestään uudelleen Afganistanissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aivopestyjä nuoria aivopestään uudelleen Afganistanissa

Huoneellinen nuoria miehenalkuja kuuntelee iäkkään imaamin hiljaista puhetta vankilassa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.

11.6.2012 17:42

Imaami lukee koraanista säkeitä, joiden mukaan islaminuskoinen ei saa tehdä itsemurhaa. Juuri nämä säkeet kaikuvat huoneessa, koska vangitut nuoret ovat kaikki yrittäneet itsemurhaiskua.

– Et pääse paratiisiin. Itsensä tappaminen ja muiden tappaminen on kiellettyä islamissa, imaami painottaa.

Osa nuorista nyökyttelee, loput tuijottavat eteensä.

Kyseessä on Afganistanin salaisen poliisin NDS:n uudelleenkoulutus, jolla yritetään aivopestä islamistien aivopesemät nuoret. Pommi-iskuja suunnitelleet nuoret muun muassa saavat koraanioppia ja käyvät moskeijoissa näkemässä tavallisia uskovaisia. Tarkoitus on osoittaa nuorille, että heille kerrotut seikat Afganistanista ja islamista eivät pidä paikkaansa.

– Meille on selvinnyt, että suurin osa heistä ei tiedä, mitä he ovat tekemässä. Heille on kerrottu valheellisia tarinoita Afganistanista, sanoo NDS:n edustaja Lutfullah Mashal.

Nuoret radikalisoituvat Pakistanissa

Suurin osa koulutuksessa olevista afganistanilaisnuorista, joista osalla vasta hentoinen karva käy parrasta, on viettänyt elämänsä rajan takana Pakistanissa. Siellä he ovat radikalisoituneet, ja heidät on lähetetty räjäyttämään itsensä Afganistaniin. Nuorien päihin on taottu, että islam on vaarassa ulkomaalaisten takia ja että Afganistanissa raiskataan naisia.

– Muslimina halusin tehdä osani ja suostuin tehtävään, sanoo 18-vuotias Abdul Wahab. Hän yritti neljästi räjäyttää autossaan olevan pommilastin ulkomaisen sotilassaattueen keskellä, mutta epäonnistui ja jäi kiinni.

Wahab värvättiin Pakistanin puolella Rawalpindissa, jossa hän työskenteli kantajana hedelmätorilla.

– Minulle kerrottiin ulkomaalaisten tekemistä kauheuksista ja islamilaisten tapojen puutteesta Afganistanissa, Wahab kertoo salaisen poliisin vartijoiden läsnäollessa.

Tuhansia islamistitaistelijoita livahtaa rajan yli Afganistaniin Pakistanista. Kumpikaan maa ei ole kyennyt rauhoittamaan rajaseutua, ja maat syyttelevät toisiaan jatkuvista pommi-iskuista. Väkivalta huolestuttaa Afganistanin hallitusta, koska sen turvallisuusjoukkojen pitäisi ottaa turvallisuusvastuu kantaakseen vuonna 2014, kun suurin osa ulkomaisista joukoista poistuu maasta.

Itsemurhaiskut tappavat toiseksi eniten ihmisiä tienvarsipommien jälkeen.

"En halua paratiisiin, haluan kotiin"

Pommi-iskujen uhka ei katoa, jos nuorukaisiin uppoaa radikaalien aivopesu. Joillekin nuorille kerrotaan, että heille ei tapahdu itsemurhaiskussa mitään pahaa.

Näin sanottiin muun muassa 17-vuotiaalle Zahedullahille, jonka Talebanin jäsenet taivuttelivat itsemurhapommittajaksi.

– Taleban sanoi, että minulle ei käy mitenkään. Amerikkalaiset kuolisivat, ja minä pääsisin paratiisiin, teini kertoo.

– En halua paratiisiin, haluan kotiin.

Kaikkiin salaisen poliisin uudelleenkoulutus ei uppoa. Ahmad Zubair, 18, napattiin pommiliivi yllään Itä-Afganistanissa Jalalabadissa. Hän aikoi hyökätä yhdysvaltalaisia vastaan.

– Halusin lennättää heidät ilmaan. He ovat häpäisseet pyhän kirjamme ja tehneet pilakuvia profeetasta. Niin kauan kun amerikkalaisia on Afganistanissa, itsemurhaiskuja tehdään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?