Tappava ruuhka Mount Everestillä - suomalaiskiipeilijä pääsi alta pois - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tappava ruuhka Mount Everestillä - suomalaiskiipeilijä pääsi alta pois

Suomalainen vuorikiipeilijä Atte Miettinen valloitti lauantaina Mount Everestin - vain tunteja ennen neljän ihmisen kuolemaa vuorella.

Suomalainen Atte Miettinen valloitti Mount Everestin lauantaina. Parhaillaan maailman korkeimmalla vuorella on valtava ruuhka, kun arviolta parisataa kiipeilijää yrittää huipulle.­

22.5.2012 14:26

Nepalissa sijaitseva maailman korkein vuori vaati viikonloppuna jälleen ihmishenkiä, kun neljä kiipeilijää kuoli ilmeisesti ohuen ilmanalan ja kylmyyden nujertamina.

Suomalainen Atte Miettinen, 36, ehti valloittaa vuoren viime tingassa ennen sään huononemista ja kiipeilijöiden ruuhkan alkamista lauantaiaamuna. Myöhemmin lauantaina vuorelta tuli musertava suruviesti.

- Vetää mielen matalaksi, IS:n Katmandusta tavoittama Miettinen kertoi.

Hänkin koki vaikeuksia vuorella. Huipulla käynti vei tuulen ja kylmyyden takia peräti 14,5 tuntia.

Mount Everestille pystyy kiipeämään vain lyhyenä ajanjaksona vuodesta ennen kuin sää huononee. Siksi vuorella on parhaillaan käynnissä valtava ruuhka, kun arviolta parisataa kiipeilijää yrittää toteuttaa unelmansa.

Nepalin viranomaiset ovat nostaneet kädet pystyyn ja ilmoittaneet, että heillä ei ole mahdollisuuksia estää ihmisiä nousemasta ns. "kuoleman vyöhykkeelle", joksi huipun aluetta kutsutaan.

Lauantain turmat johtuivat Atte Miettisen mukaan siitä, että ihmiset joutuivat odottamaan huipulle johtavalla kapealla kulkuväylällä vuoroaan liian kauan.

- Heihin ehti iskeä vuoristotauti, Miettinen arvioi.

Esimerkiksi eteläkorealaisen naisuhrin kerrotaan joutuneen sekavaan tilaan ja pudonneen jyrkänteeltä alas.

Miettinen ehti huipulle ja alas lisäksi juuri kreivin aikaan, ennen kuin vaarallisen kova tuuli yltyi vielä kovemmaksi.

Suomalainen hurjapää aikoo seuraavaksi valloittaa Pohjois-Amerikan korkeimman vuoren Mount McKinleyn. Sen myötä hänestä tulisi tiettävästi ensimmäinen suomalainen, joka on kiivennyt jokaisen seitsemän maanosan korkeimmalle vuorelle.

Kiipeilijöitä Mount Everestillä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?