Ex-poliisi väittää tietävänsä Zodiac-murhaajan: "Hän elää vielä" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ex-poliisi väittää tietävänsä Zodiac-murhaajan: "Hän elää vielä"

Yhdysvalloissa ratkaisemattomaksi jäänyt Zodiac-tappajan tapaus nousi uudelleen esiin.

Zodiac-tappajan kirjeet olivat keskeisessä osassa surmista tehdyssä Zodiac-elokuvassa (2007).

16.5.2012 11:37

Kyseessä on yksi kutkuttavimpia amerikkalaisia sarjamurhamysteerejä, joka on innoittanut elokuvia ja kirvoittanut useita syyllisyysspekulaatioita.

Zodiac-tappajaksi nimetty henkilö surmasi ainakin viisi ihmistä San Franciscossa vuosina 1968-69. Syyllistä ei koskaan löydetty.

Nimensä tappaja sai allekirjoittamistaan kirjeistä, joita hän lähetti lehdistölle ja joissa hän antoi salakielisiä vihjeitä. Kirjoittaja väitti tappaneensa jopa 37 ihmistä.

Surmat olivat erittäin raakoja, ja tappajan livahtaminen poliisin kynsistä oli noloa virkavallalle. Virallisesti tapauksen tutkinta suljettiin vaivihkaa vuonna 2004.

Monet tutkijat päätyivät syyttämään murhista aikoinaan Arthur Leigh Allenia, mutta dna-tutkimukset kumosivat epäilyn vuonna 2002. Allen kuoli jo 1992.

Nyt entinen poliisi Lyndon Lafferty on julkaissut kirjan, jossa hän väittää tappajaksi 91-vuotiasta alkoholistia, joka elää yhä Pohjois-Kaliforniassa.

- Tiedän että jos joku kävelisi nyt poliisiasemalle ja kertoisi olevansa Zodiac-tappaja, hänet käskettäisiin hiiteen siitä. Mutta uskon, että meillä on pitävä juttu, Lafferty kertoi San Francisco Chronicle -lehdelle.

Hän kuitenkin kieltäytyy nimeämästä murhaajaehdokastaan yksityisyyssyistä.

Lafferty sano tutkineensa tapausta kollegojensa kanssa 1970-luvulla ja epäilleensä jo tuolloin kyseistä miestä. Kirjan pääsyytös on, että miehen kotipaikan Solanon piirikunnan "pamput" suojelivat tätä.

Motiiviksi murhille Lafferty väittää miehen vaimon uskottomuutta paikallisen tuomarin kanssa. Nöyryytys sai miehen tappamaan paikatakseen egoaan ja osoittaakseen kyvykkyytensä.

Zodiacin ensimmäiset uhrit olivat nuoripari David Farraday ja Betty Lou Jensen, jotka ammuttiin joulukuussa 1968. Myös muut uhrit olivat nuoria.

Myöhemmin jotkut uhreista jäivät henkiin ja kertoivat mustahuppuisesta, kylmäverisestä tappajasta.

Vuonna 2007 Jake Gyllenhaal ja Robert Downey Jr tähdittivät Zodiac-elokuvaa, joka kuvasi poliisin yrityksiä napata murhaaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?