Maahan haudattu hävittäjälaivue löytyi Burman viidakosta

Julkaistu:

Legendaaristen hävittäjien laivue makaa maan alla puulaatikoihin pakattuna.
Burmasta on löydetty laivueellinen toisen maailmansodan aikaisia Spitfire-hävittäjiä, kertoo Fox News.

Hyväkuntoisiksi uskotut koneet ovat saaneet maata rauhassa maan sisään haudattuna jopa 67 vuoden ajan.

Lentokoneet kuljetettiin Burmaan vuonna 1945 sen silloisesta isäntämaasta Englannista. Tuohon aikaan britit taistelivat Burmassa japanilaisia miehittäjiä vastaan.

- Koneita ei haluttu jättää vihollisten käsiin, joten ne haudattiin pakkauslaatikoissaan, kertoo lentokoneharrastaja David Cundall.

Lentokoneita pidettiin ylimääräisinä, sillä samoihin aikoihin propellikoneet olivat väistymässä suihkumoottorien tieltä. Britit päättivät, että oli halvempaa ja käytännöllisempää haudata koneet kotimaahan palauttamisen sijaan.

Koneet haudattiin maahan elokuussa 1945. Myöhemmin samana vuonna haudattiin mahdollisesti 8 muuta samanlaista konetta lisää.

Cundall on käyttänyt 15 vuotta ja 200 000 dollaria yrityksiin saada tuotua koneet päivänvaloon.

62-vuotias britti sai tietää koneiden kohtalosta, kun hänen ystävänsä vieraili amerikkalaisen veteraaniryhmän luona. Tieto tuli esiin ohimennen.

- He kertoivat Jimille: "Olemme tehneet joitakin typeriä asioita aikanamme, mutta kaikista typerintä oli Spitfirejen hautaaminen". Jim kertoi asiasta minulle kotiin palattuaan, Cundall kertoo Sydney Morning Heraldille.

Cundallin mukaan koneiden tarkoin salassa pidetty sijainti varmistui hänen taannoisella matkallaan Burmaan.

- Porasimme reiän ja katsoimme kameroiden avulla laatikoihin. Koneet näyttivät olevan hyvässä kunnossa, Cundall kertoi Heraldille.

Yksi tunnetuimmista


Spitfire oli Britannian ja monien muiden liittoutuneiden maiden ilmavoimien toisessa maailmansodassa käyttämä yksipaikkainen hävittäjä.

Muun muassa viihdeteollisuus on nostanut sen yhdeksi parhaiten tunnetuista toisen maailmansodan aikaisista ilma-aluksista. Maailmassa on tällä hetkellä vain 35 toimivaa Spitfireä.

Burmasta löydetyt Spitfire Mark XIV -koneet ovat erityisen harvinaisia, koska niissä on Rolls Royce Griffon -moottorit, toisin kuin aimmissa malleissa.

Tietosanakirja Encyclopaedia Britannican mukaan koneiden tuotanto loppui vuonna 1947.

Tuolloin niitä oli valmistettu kaikkiaan 20 334 kappaletta, joista Griffon-moottorilla varustettuja oli vain 2053.

Kansainväliset säädökset estävät koneiden kuljettamisen rajojen yli.

Britannian pääministeri David Cameronin hiljattainen vierailu Burmaan saattaa kuitenkin edesauttaa niiden esiin kaivamista ja kotimaahan kuljettamista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt