15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti

Keskosena syntyneiden lasten määrä kasvaa jatkuvasti.

Keskosista 60 prosenttia syntyy Etelä-Aasiaan tai Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan.­

3.5.2012 4:30

Ennenaikaisesti syntyvien lasten määrä on poikkeuksellisen suuri.

Joka vuosi noin 15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti, selviää tänään julkistettavasta Born Too Soon: The Global Action Report on Preterm Birth -raportista.

Suomi sijoittuu keskostilastoissa viiden parhaiten pärjäävän joukkoon.

Raportin mukaan yli 75 prosenttia ennenaikaisen syntymän vuoksi kuolevista lapsista voitaisiin pelastaa edullisilla hoitokeinoilla.

Yli miljoona keskosta kuolee pian synnytyksen jälkeen. Lukuisat saavat elinikäisen fyysisen tai neurologisen vamman tai kärsivät oppimisvaikeuksista, mikä aiheuttaa suuria kustannuksia perheille ja yhteiskunnalle.

- Ennenaikaisten syntymien vaarallisuutta ei ymmärretä, toteaa lääketieteen tohtori Joy Lawn, yksi raportin toimittajista ja kansainvälisen Pelastakaa Lasten Saving Newborn Lives -ohjelman johtajista.

- Keskosuus on taustalla lähes puolessa kaikista vastasyntyneiden kuolemantapauksista, ja se on toiseksi yleisin alle 5-vuotiaiden lasten kuolinsyy heti keuhkokuumeen jälkeen. Ennenaikaiset syntymät tappavat kuusi kertaa enemmän lapsia kuin AIDS.

Kymmenen suurimman keskosmaan joukosta löytyvät myös muun muassa Yhdysvallat ja Brasilia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 12 prosenttia lapsista syntyy keskosena. Määrä on kaksi kertaa enemmän kuin Kiinassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa.

Matalan tulotason maissa yli 90 prosenttia hyvin ennenaikaisista keskosista (synnytys ennen 28 raskausviikkoa tai yli kolme kuukautta ennen laskettua aikaa) kuolee muutaman päivän ikäisenä. Korkean tulotason maissa luku on alle 10 prosenttia. 

Raportti on kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön, the March of Dimes -säätiön, the Partnership for Maternal, Newborn & Child Healthin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n yhteistyötä.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?