Palestiina-aktivistien matka tyssäsi lentokentille - Israel painosti lentoyhtiöt perumaan matkaliput - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Palestiina-aktivistien matka tyssäsi lentokentille - Israel painosti lentoyhtiöt perumaan matkaliput

Israel käynnisti sunnuntaina tehotoimet eurooppalaisten Palestiina-aktivistien maahanpääsyn estämiseksi.

15.4.2012 16:12

Palestiina-aktivistien oli määrä kokoontua Länsirannalle osoittamaan palestiinalaisille solidaarisuutta.

Suuri osa aktivisteista ei kuitenkaan päässyt maahan ollenkaan, koska Israel oli taivutellut lentoyhtiöt perumaan heidän lentolippunsa Tel Aviviin.

Lentoyhtiöistä Air France, Brussels Airlines, Jet2.com, Swiss Air ja Lufthansa peruivat lippuja.

Sveitsissä Geneven lentokentällä poliisi sen sijaan esti 30:tä aktivistia nousemasta Tel Avivin -lennolle, kertoivat aktivistit. Sveitsin poliisin mukaan matkustus estettiin vain kahdelta ihmiseltä.

Brysselin lentokentällä osoitettiin mieltä, koska aktivisteja ei päästetty koneisiin.

Israelin maahanmuuttoviranomaiset olivat antaneet lentoyhtiöille nimilistan noin 1200 henkilöstä, joiden maahanpääsyä se ei sallinut. Israel ilmoitti, että karkotettujen paluuliput jäisivät lentoyhtiöiden kustannettaviksi.

Tel Avivin kansainväliselle lentokentälle oli komennettu satoja poliiseja partioon. Sunnuntaina viisi matkustajaa oli otettu kuulusteluihin, ja kaksi heistä aiottiin karkottaa.

"Vahinko estetty"

Tervetuloa Palestiinaan -kampanjan järjestäjät odottivat paikalle 1500:aa ihmistä eri puolilta Eurooppaa.

Järjestäjien mukaan osa heistä pääsi matkaan lentolippujen peruutuksista huolimatta. Israelissa heidän oli määrä ilmoittaa avoimesti aikomuksestaan matkata Länsirannalle.

- Liikkeemme on täysin rauhanomainen, mutta valitettavasti meitä kohdellaan edelleen häirikköinä, sanoi järjestäjä Olivier Buchotte.

Israelin varaulkoministerin Danny Ayalonin mukaan tempaus estettiin onnistuneesti.

- Olemme estäneet vahingon Israelin suvereniteetille ja imagolle, hän sanoi.

Pääministeri Benjamin Netanjahu kehotti puolestaan aktivisteja keskittymään ennemminkin Syyrian ja Iranin tilanteiden ratkaisemiseen.

Tempaus järjestettiin nyt kolmannen kerran. Järjestäjät sanovat haluavansa julkisuutta rajoituksille, joita Israel on asettanut liikkumiselle palestiinalaisalueille.

Viime vuonna 800 ihmistä yritti osallistua tempaukseen, mutta osa ei päässyt matkaan lentoyhtiöiden toimien takia. Lisäksi Israel kielsi maahantulon noin 120 aktivistilta.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?