Suomi lähettää 200 miestä Libanonin vaarallisimmalle alueelle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomi lähettää 200 miestä Libanonin vaarallisimmalle alueelle

Suomi lähettää toukokuussa vajaan 200 miehen jääkärikomppanian räjähtämäisillään olevaan ruutitynnyriin, Libanonin vaarallisimmalle alueelle.

Rauhanturvaajien tuntema "Hessu" kehuu suomalaiset pystyyn.­

14.4.2012 8:32

Jos on alue vaarallinen, on siellä myös ystäviä.

- Suomalaisilla on aivan mielettömän hyvä maine Etelä-Libanonissa, sanoo Srifan kaupungin kupeella, Suomen pataljoonan entisessä tukikohdassa Pasi-vaunujen korjaamolla työskentelevä 37-vuotias asentaja Hassan Hammoud, satojen suomalaisten tuntema ”Hessu”.

Kunnanhallituksessa istuva Hessu teki kaikkensa, jopa UNIFIL:iin vedoten, jotta suomalaiset olisivat tulleet samalle alueelle takaisin, mutta toisin kävi.

Näin hyvää suomea ”Hessu” puhuu tekstiksi purettuna opittuaan kaiken rauhanturvaajilta.

- Suomalaiset oikeasti osaavat pelata näiden paikallisten kanssa paremmin kuin muut. Suomalaiset piti täällä sairaalaa ja se oli helvetin tärkein asia. Jos joku oli rakentamassa taloa ja tarvitsi kaivinkoneen, niin kyllä suomalaiset vie oma kaivinkoneen ja yrittävät auttaa.

- Muistan maanviljelijöitä, jotka joutui lähtemään hakemaan jotain, ne ei pystyneet, koska tuolla kukkulalla olevat israelilaiset olisi voineet ampua niitä. Suomalaiset lähti koko päiväksi niitten mukaan, kunnes sato on korjattu tai tie kunnostettu.

- Kun sota päättyi ja israelilaiset lähtee ja kun ihmiset oli kärsineet aika lailla, niin nää UNIFIL-joukot, joiden pitäis tulla auttamaan ihmisiä, niin ne tulee hirvee määrä rautaa mukanaan. Niillä on koko ajan aseet kädessä, kypärät päässä, koko ajan osoittelee ihmisiä aseilla.

- Ensimmäinen, mitä suomalainen upseeri tekee, sillä on pistooli piilossa, näyttää siltä että me tullaan juttelemaan eikä taistelemaan. Voin sanoa suoraan, että ihmiset ei hirveästi luota muihin YK-joukkoihin.

Suomalaisten tulkkina pitkään toiminut ”Hessu” asuu Gandurianin kylässä kilometrin päässä Patrian työpaikaltaan.

-  Ensimmäiset Pasit tuli Libanoniin 1984. Nää on helvetin hyviä ja turvallisia vehkeitä. Viimeisen sodan aikana kuinka paljon tulikaan luoteja kylkeen. Mä jouduin sodassa nukkuu monta yötä Pasin sisällä, oli tosi turvallinen paikka.

Kesällä 2006 Hessu näki lähietäisyydeltä, kuinka Israel tuhosi hänen kyläänsä ja kotitaloaan..

- Ne ampuivat oikein tykillä, muutaman sekunnin välein tuli kylään, aika lailla, ensin hävittäjillä monta taloa sileäksi ja sitten taas tykeillä. Mä näin omilla silmillä kiikareilla kuinka Israelin sotilaita ja Hizbollahin taistelijaporukka ovat melkein samassa talossa, toiset talon tällä puolella, toiset toisella nurkalla. Monta Merkavaa ammuttiin ohjuksilla tuohon tien päälle.

Tulitauon aikana Hessu ajoi Pasilla intialaisten sotilaiden kanssa auttamaan kylässä hätään joutuneita siviilejä.

- Ajoin vaunun oikeasti mun kodin viereen ja kattelin että oli ammuttu ohjuksia katon läpi ja huoneiden läpi, kaikki ovet ja ikkunat olivat tuhoutuneita. Totta kai olisin kuollut jos olisin ollut kotona. Kyllä itku tuli silmään kun katselin sitä tuhoa.

Israelin ystäväksi Hessusta ei ole.

-Meidän kylässä kuoli muutama aseellinen, noin viis tai kuus äijää. Ne on kovia taistelijoita.

Hizbollahilla oli käsiaseet ja vähän kevyempää aseistusta ja silti ne pystyi niiden edessä puolustamaan omaa kyläänsä. Se on aika kovaa hommaa. Lisää suomalaisista rauhanturvaajista IS:n viikonvaihteen paperilehdessä.

Israel pommitti Hessun kotikylää 2006.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?