Ulkomaat

Syyrian tulitauko alkoi - tulitus hiljeni kriisipesissä

Julkaistu: , Päivitetty:

YK:n välittämä tulitauko alkoi optimistisissa merkeissä Syyriassa kello kuudelta Suomen aikaa. Suomi on valmis lähettämään Syyriaan sotilastarkkailijoita, kertoi ulkoministeri Erkki Tuomioja aamulla Ylen uutisille.

Uutiskanava Al Jazeeran lähteiden mukaan raskaiden aseiden tulitus hiljeni Syyrian kansannousun keskeisillä alueilla Daraassa, Idlibissä ja Homsissa.

Syyrian hallitus ei kuitenkaan ole vetänyt joukkojaan pois kaupungeista, vaikka rauhansopimus niin vaatii.

- Yö oli verinen. Homsia tulitettiin raskaasti, mutta nyt on rauhallista, kertoi Abu Ramiksi esittäytynyt aktivisti Homsista.

- Hallituksen joukkojen vetäytymisestä ei ole merkkejä. Panssarivaunuja ja tarkka-ampujia on edelleen eri puolilla kaupunkia.

Rauhanvälittäjä Kofi Annan asetti torstaiaamun takarajaksi taisteluiden lopettamiselle.

Ylen radiouutisten haastattelema ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoi aamulle, että Suomi on valmis lähettämään YK:n sotilastarkkailijoita valvomaan tulitaukoa.

- Mistään isosta joukosta ei ole kysymys, Tuomioja sanoi Ylelle.

Tarkkailijat irrotettaisiin tehtävään YK:n Lähi-idän valvontaoperaatiosta Untsosta, jonka päämaja on Jerusalemissa. Untsossa palvelee tällä hetkellä pieni joukko suomalaisupseereita.

Syyrian joukot eivät ole noudattaneet rauhansuunnitelman aiempia ehtoja, joiden mukaan niiden olisi pitänyt vetäytyä kaupungeista jo alkuviikosta.

Väkivaltaisuudet jatkuivat edelleen eilen illalla, ja Syyrian panssarivaunujen kerrottiin vyöryneen muun muassa Haman kaupunkiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt