Breivik sai mitä halusi: Voidaan tuomita vankilaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Breivik sai mitä halusi: Voidaan tuomita vankilaan

Uuden mielentilatutkimuksen mukaan Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivik ei ollut psykoottinen viime heinäkuun surmatöiden aikaan.

Anders Breivikin oikeudenkäynti alkaa ensi maanantaina.­

10.4.2012 16:48

Uuden mielentilatutkimuksen johtopäätökset poikkeavat täysin aikaisemman mielentilatutkimuksen arviosta, jonka mukaan Breivik oli vaikeasti psykoottinen ja siten syyntakeeton.

Syyntakeettomana Breivik olisi määrätty pakkohoitoon, mutta uuden mielentilatutkimuksen perusteella hänet voitaisiin passittaa vankilaan.

Asiasta päättää viime kädessä tuomioistuin, jolla on käytössään nyt kaksi päinvastaista näkemystä siitä, oliko Breivik täydessä ymmärryksessä surmatessaan 77 ihmistä Oslossa ja Utöyan saarella.

Oikeuspsykiatrit Agnar Aspaas ja Terje Törrisen jättivät yli 300-sivuisen raporttinsa tiistaina, vajaa viikko ennen Breivikin oikeudenkäynnin alkamista. Heidän näkemyksensä oli yksimielinen.

- Olemme käyneet läpi valtavasti tietoa, todennäköisesti enemmän kuin edellisillä oikeuspsykiatreilla oli käytössään, Aspaas totesi.

Molemmat psykiatrit haastattelivat Breivikiä ja kuvailivat yhteistyön sujuneen hyvin. Psykiatrit eivät kertoneet lehdistötilaisuudessa yksityiskohtia johtopäätöksistään vaan sanoivat perustelevansa omaa näkemystään oikeudessa.

- Tämä on hyvä esimerkki siitä, ettei kyse ole täsmällisestä tieteestä, oikeuspsykologi Pål Gröndahl kommentoi asiantuntijoiden ristiriitaisia johtopäätöksiä.  

Breivikin toive toteutui

Breivik on itse ilmoittanut haluavansa tulla tuomituksi veriteoista ja pitänyt aiempaa mielentilatutkimusta virheellisenä. Norjalaisille viestimille lähettämässään kirjeessä Breivik kuvasi syyntakeettomaksi leimaamista nöyryytykseksi itselleen.

Puolustusasianajaja Geir Lippestadin mukaan uuden mielentilatutkimuksen arvio oli odotusten mukainen ja myös linjassa Breivikin toiveiden kanssa.

- Se tulee olemaan oikeudessa tärkeää todistusaineistoa, jotta hänet voidaan tuomita rikosoikeudellisesti syytakeisena, Lippestad totesi.

Uuden mielentilatutkimuksen arvio muuttaa ratkaisevasti asetelmia myös maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä, jossa Breivikin käyttäytyminen saa entistä enemmän painoarvoa.

Mikäli Breivik olisi todettu myös jälkimmäisessä mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, olisi hänet määrätty lähes varmasti pakkohoitoon.

Nyt vaihtoehtona on vankeusrangaistus, joka on enimmillään 21 vuotta.  

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?