Näin Toulousen sarjamurhaajan piiritys eteni - tunti tunnilta

rac
Flash toistinta ei löytynyt.

Julkaistu: , Päivitetty:

PIIRITYS KESTI YLI 30 TUNTIA: TUOREIN TIETO KLO 13.33: Toulousen epäilty sarjamurhaaja Mohamed Merah on kuollut poliisin kanssa käydyn hurjan tulitaistelun jälkeen, vahvisti Ranskan sisäministeri. Hän yritti paeta, kun poliisi tutki asuntoa. Kaksi poliisia loukkaantui, kun ampuja alkoi tulittaa silmittömästi ympärilleen talon pihalla.

Kello 13.33 Loukkaantuneiden poliisien määrä on tarkentunut kahteen.

Viranomaiset korostavat, että poliisilla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin puolustaa itseään.

Presidentti Nicolas Sarkozy pitää myöhemmin tänään tiedotustilaisuuden.

Piiritystä on alettu purkaa Toulousen esikaupungin kaduilta.

Kello 13.05 Ranskan sisäministeri Claude Gueant kertoi lausunnossaan medialle, että tappaja yritti paeta ulos asunnon ikkunasta, kun erikoisjoukkojen poliisit menivät sisään piiritettyyn asuntoon.

- Hän ampui silmittömästi ympärilleen. Poliiseilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin puolustaa itseään, Gueant kertoi.

- Kukaan meistä ei ole koskaan kokenut mitään vastaavaa, vakava ja järkyttynyt sisäministeri lausui.

Seitsemän ihmisen murhista epäilty Mohamed Merah oli uhannut surmata poliiseja ja "kuolevansa ase kädessä". Näin myös kävi, sillä hän sai surmansa poliisin luodeista piiritetyn talon pihalla.

- Ampuja löytyi kuolleena maasta, sisäministeri kuvaili.

Sisäministeri Gueant kiitti lausunnossaan kaikkia operaatioon osallistuneita poliiseja.

Gueantin mukaan epäiltyyn ei ollut saatu yhteyttä eilisillan jälkeen, jolloin hän oli vetänyt takaisin aiemmat puheensa antautumisesta. Siksi päätös lopettaa piiritys tehtiin torstaiaamuna.

Kello 12.50
Viranomaiset vahvistivat Merahin kuolleen. Hänen kerrottiin yrittäneen paeta piiritetystä asunnosta Kalashnikov-rynnäkkökivääri käsissään, kun poliisi meni sisään.

Hurjassa tulitaistelussa ammuttiin noin 300 laukausta, kertoi poliisilähde uutistoimisto AFP:lle.

Kello 12.41 Merah kuoli "ase kädessä" poliisin mukaan. Useita tulitaistelussa hänen kanssaan olleita poliiseja on loukkaantunut, yksi heistä vakavasti.

Kello 12.33 Hiljaisuus laskeutui useiden minuuttien tulituksen jälkeen. Asunnolta kuului myös ainakin yksi voimakas räjähdys.  

Ei ole tietoa, kuka ampui. Voidaan vain arvailla, kävikö pitkään täysin hiljaa ollut Mohamed Merah tulitaistelun poliisin erikoisjoukkojen kanssa?

Reutersin mukaan miestä olisi yritetty taltuttaa tainnutuskaasulla.

Kello 12.27 Useita laukaussarjoja, kuin tulitaistelun ääniä! Ne jatkuvat ja jatkuvat, välillä on hetki hiljaista!

Kello 12.22 Epäiltyyn sarjamurhaajaan ei ole saatu eilisillan jälkeen yhteyttä, mutta edelleenkään ei tiedetä, onko Mohamed Merah elossa vai kuollut. Poliisin kerrotaan olevan asunnossa.

Kello 12.01 Ranskalaismedian eri lähteistä saamien vahvistamattomien tietojen mukaan poliisin erikoisjoukot olisivat menneet sisään asuntoon. Räjähdysten jälkeen paikalla on toimittajien mukaan ollut hiljaista.

Kello 11.43 On mahdollista, että räjähdykset olivat vain poliisin häirintätaktiikkaa, kuten edellisenä yönä.

Kello 11.34
Piiritetyltä asunnolta kuului ainakin kolme räjähdystä, kertoi Le Monden toimittaja Soren Seelow. Poliisin arveltiin valmistautuvan rynnökköön, sillä näkymä piiritetylle talolle peitettiin autolla.

Kello 10.48
Sisäministeri ja piirityksen poliisijohto pitivät palaveria noin 50 metrin päässä sarjamurhaajaksi epäillyn asunnosta. Poliisin arveltiin pohtivan, pitäisikö asuntoon mennä. Edelleen oletus kuitenkin on, että Mohamad Merah on elossa, aseistettu ja vaarallinen.

Kello 10.01 Sisäministeri Guent kertoo yleisadioyhtiö RTL:lle, että talosta kuului yöllä kello 3 aikaan kaksi laukausta.

- Emme tiedä, mitä tapahtui. Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Sisäministerin mukaan on mahdollista, että ampuja on tehnyt itsemurhan. Häneen ei ole yön aikana saatu yhteyttä.

Kello 9.10
Ranskan sisäministeri: Toivomme, että epäilty ampuja on yhä elossa.

- Hän on uhannut "kuolla miekka kädessä", kertoo ministeri.

Kello 8.15
Ranskan poliisilla on kokemusta pitkiksi venyneistä piirityksistä. Toukokuussa 1993 kaksi päivää kestäneiden neuvottelujen jälkeen poliisin erikoisjoukot tekivät rynnäkön päiväkotiin Neuillyssa, jossa entinen sotilas Erick Schmitt oli pitänyt hoitajia ja lapsia panttivankeina 46 tuntia.

Schmitt kuoli rynnäkössä, mutta kaikki panttivangit selviytyivät.

Kello 6.55
Le Monde kertoo, että keskiyön jälkeen piiritysalueelta on kuultu ainakin 17-18 räjähdystä. Piiritys on kestänyt jo liki 27 tuntia, eikä mikään osoita tilanteen olevan lähellä ratkaisua.

Poliisi on ottanut käyttöön "pienen riskin" -taktiikan, eli toistaiseksi välttää suoraa hyökkäystä. Räjähdyksillä pyritään estämään epäillyn lepomahdollisuuksia niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Kello 6.34 Alueelta kuului jälleen kovaääninen räjähdys.

Kello 5.38 Le Monde -lehti kertoi, että yön aikana piiritysalueelta on kuulunut kaikkiaan 14 laukausta muistuttavaa ääntä. Lisäksi hetki sitten on kuulunut kaikkiaan neljä räjähdystä, joita luonnehdittiin koviksi. Myös valonvälähdyksiä on nähty.

Kello 4.52 Le Monde kertoi, ettei ole mitään viitteitä siitä, että Merah olisi kuollut. Virallisesti operaatiota ei juuri ole kommentoitu. Neuvotteluyhteys katkesi useita tunteja sitten.

Kello 4.15 useat viestimet raportoivat piiritysalueen ympäristössä olevan rauhallista. Piirityksen alkamisesta tulee kuluneeksi 24 tuntia. On esitetty arvioita, että jos Merah pitää itseään hereillä piristeillä, hän jaksaa olla valveilla korkeintaan 50 tuntia.

Kello 3.50 poliisilähde kertoi Le Monde -lehden mukaan, että Merahiin ei ole neuvotteluyhteyttä.

Kello 3.30 piiritystilanteesta aktiivisesti mikroblogi Twitterissä raportoiva Le Monde -lehden toimittaja Soren Seelow kertoi jälleen kahdesta uudesta laukausäänestä, jotka ovat kantautuneet piiritysalueelta.

Hieman aiemmin uutistoimisto Reuters kertoi, että piiritysalueelta on kuulunut useita laukauksia ja räjähdyksiä. Muuta tietoa ei saatu.

Kello 03:n jälkeen piiritysalueelta poistui ruotsalaislehti Aftonbladetin välittämän suoran videokuvan perusteella useampi henkilöauto, mutta niissä näytti olevan vain poliiseja.

Kello 2.25 kerrottiin, että poliisi oli avannut jälleen neuvotteluyhteyden Merahiin. Vahvistamattoman tiedon mukaan Merahin kanssa olisi tällä kertaa yritetty neuvotella asunnon sisällä. Pian tämän jälkeen raportoitiin piiritysalueelta kuuluneista laukausten äänistä.

Aiemmin yöllä Ranskan sisäministeriö kiisti tiedot, joiden mukaan poliisi olisi aloittanut uuden rynnäkön Merahin asuntoon. Ministeriön mukaan alueelta myöhään illalla kuuluneet räjähdykset oli tarkoitettu epäillyn pelottelemiseksi.

Asuntoa on piiritetty keskiviikkoaamusta saakka.

Livekuvaa paikan päältä voi seurata Nelosen uutisten sivulta täältä tai Aftonbladetin sivuilta täältä. Le Monde -lehden hetki hetkeltä -seurantaan pääset tästä.

Ristiriitaista tietoa


Tiedot tapahtumista ovat olleet ristiriitaisia. France3-tv-kanava väitti jo kello 01.05, että poliisi olisi tunkeutunut asuntoon. Joidenkin viestinten mukaan poliisi olisi räjäyttänyt asunnon oven rikki, mutta jäänyt ulkopuolelle odottamaan.

Selvää on ainakin se, että iso operaatio alkoi noin kello 00.30. Siitä lähtien on useaan kertaan raportoitu räjähdyksistä ja välähdyksistä. Kello 01.00 viestimissä arvioitiin, että räjähdykset tulisivat poliisin käyttämistä tainnutuspanoksista.

Poliisi päätti operaation aloittamisesta, kun Merah oli perunut puheensa antautumisesta, kertoi uutiskanava I-Tele.

Aiemmin keskiviikkoiltana piiritysalueen katuvalot sammutettiin, mitä pidettiin merkkinä lähestyvästä poliisirynnäköstä.

Ranskan sisäministerin mukaan epäilty halutaan saada kiinni elävänä ja oikeuden eteen.

Epäilty esiintyy videolla


Ranskan televisio julkaisi keskiviikkoiltana sivuillaan pari vuotta vanhan videon, jossa sarjamurhaajaksi epäilty Mohamad Merah esiintyy.

Nopeasti viestimiin ympäri maailman levinneellä videolla hymyilevä Merah ajelee autollaan. Video löytyy täältä.

Merahia epäillään seitsemän ihmisen ampumisesta. Aiemmin tehdyissä rynnäkköyrityksissä haavoittui kaksi poliisia.

"Todennäköisesti hän vain sekosi"

Algerialaistaustainen Mohamad Merah, 24, näyttää eläneen kaksoiselämää. Vain harvat tiesivät miehen toiminnasta Afganistanissa ja Pakistanissa. Hän ei ollut puhunut uskonnosta tai yhteyksistään Taleban-liikkeeseen.

– Merah pelasi jalkapalloa ja harrasti moottoripyöriä niin kuin muutkin hänen ikäisensä kaverit, sanoi eräs mies, joka on tuntenut hänet peruskoulusta lähtien.

Le Monde -lehden mukaan Merah oli saanut taistelukoulutusta Pakistanissa, ennen kuin hän lähti Afganistaniin sotimaan Nato-johtoisia joukkoja vastaan.

Merah sanoi poliisille palvelevansa al-Qaida-verkostoa ja kostavansa palestiinalaisten lasten puolesta. Hän syytti Ranskan armeijaa sotilasoperaatioista ulkomailla.

Yksi Merahin ystävistä kertoi, että tämä oli yrittänyt värväytyä Ranskan armeijaan. Hakemus oli hylätty.

– Todennäköisesti hän vain sekosi, mies arveli.

Sarjamurhaaja ilmeisesti kuvasi tekonsa videokameralle. Hänen epäillään soittaneen France24-uutiskanavalle pari tuntia ennen piirityksen alkamista.

IS-STT.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt