Sarjamurhaaja aikoi iskeä uudelleen keskiviikkona

Julkaistu: , Päivitetty:

Toulousessa seitsemän ihmistä ampunut sarjamurhaaja oli jo valinnut seuraavat uhrinsa, kertoi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy.  Mies aikoi iskeä uudelleen tänään keskiviikkona ja tappaa yhden sotilaan ja kaksi poliisia.

Ranskalaiset oikeusviranomaiset kertoivat myöhemmin, että epäiltyyn on saatu uudelleen puheyhteys. Epäilty on luvannut antautua "illan aikana", viranomaiset kertoivat.

Paikallisen syyttäjän Francois Molinsin mukaan mies on tunnustanut olevansa sekä juutalaislasten että ranskalaisten sotilaiden surmien takana.

- Hän ei tunne minkäänlaista katumusta teoistaan, paitsi ehkä siitä ettei hän ehtinyt tappaa enemmän, Molins sanoi tiedotusvälineille.

Syyttäjän mukaan miestä Toulousessa piirittävät poliisit ovat yrittäneet tehdä taloon useita rynnäkköjä päivän aikana.

Poliisi ilmoitti aiemmin iltapäivällä, että sen kärsivällisyys alkaa olla lopussa. Miehen asuintalon asukkaat on evakuoitu.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on saapunut Toulouseen seuraamaan tilannetta.

Sarkozy puhui laskuvarjojoukkojen varuskunnassa Montaubanissa, jossa siunattiin ampujan uhreiksi joutuneet kolme laskuvarjosotilasta.
 

Aamuinen tulitaistelu


Piiritys alkoi aamuyöllä, kun Ranskan poliisin erikoisjoukot tekivät ratsian Toulousessa sijaitsevalle talolle pidättääkseen sarjamurhaajaksi epäillyn ampujan.

Talolla puhkesi tulitaistelu, jossa ammuttiin kuusi-seitsemän laukausta. Yksi poliisi haavoittui polveen, toinen olkapäähän, kun asemies avasi tulen näitä kohti ovella.

Miestä epäillään maanantain kouluampumisten lisäksi myös ranskalaissotilaiden surmista viime viikolla.

Ranskan sisäministerin Claude Gueantin sanoi, että mies halutaan elävänä kiinni ja oikeuden eteen.

Mies oli sisäministerin mukaan ollut puhelias ja toistanut useaan kertaan olevansa "mujahideen", islamilainen uskonsoturi.

Mies on raskaasti aseistettu ja hänellä pelättiin olevan räjähteitä.

Sisäministerin mukaan mies heitti aiemmin ikkunasta ulos käsiaseen, joka saattaa olla murha-ase. Hän sai vastineeksi "kommunikointivälineen".

Miehellä on asunnossa ainakin Uzi-konepistooli ja Kalashnikov-rynnäkkökivääri.

Paikalla on useita satoja poliiseja varmistamassa sivullisten turvallisuuden.
 

 

Halusi kostaa RanskallePoliisi on pidättänyt joukkosurmista epäillyn veljen ja tämän tyttöystävän. Veljen autosta on tiettävästi löytynyt räjähteitä.

Epäillyn äiti tuotiin piiritetyn talon luo neuvotteluja varten, mutta äidin mukaan hänellä ei ole vaikutusvaltaa poikaansa.

Poliisin mukaan sarjamurhaajaksi epäilty on 24-vuotias algerialaistaustainen Ranskan kansalainen, nimeltään Mohammed Merah. Hän on ilmoittanut olevansa terroristiverkosto al-Qaidan jäsen.

Sisäministeri Gueantin mukaan epäilty on sanonut haluavansa kostaa palestiinalaisten lasten puolesta Ranskan armeijan toiminnan ulkomailla.

- Mies on ollut kahden ensimmäisen hyökkäyksen jälkeen DCRI:n kiinnostuksen kohteena monien muiden joukossa, nimettömänä pysytellyt viranomaislähde kertoi uutistoimisto AFP:lle. DCRI on Ranskan sisäinen tiedustelupalvelu.

Sisäministerin mukaan epäillyn tiedetään aiemmin matkustaneen Pakistanin ja Afganistanin välisellä raja-alueella, joka on tunnettu al-Qaidan turvapaikkana.

Juutalaisen koulun luona ammuttiin maanantaina opettaja ja kolme lasta. Saman ihmisen uskotaan ampuneen viime viikolla myös kolme ulkomaalaistaustaista ranskalaissotilasta. Kaikissa tapauksissa käytettiin samaa asetta ja epäilty pakeni skootterilla.

Tekojen motiivin epäiltiin alunperin olevan rasistinen, koska sotilaat olivat pohjoisafrikkalaista syntyperää. Nyt näyttää siltä, että sotilaat olivat sattumanvaraisesti kohteena, koska he liikkuivat sotilaspuvussa.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt