Raportti paljastaa: Konkurssi-Kreikka ostaa ahkerasti aseita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raportti paljastaa: Konkurssi-Kreikka ostaa ahkerasti aseita

Syyrian aseostot lisääntyivät moninkertaisiksi kansannousun alla, kertoo Tukholman rauhantutkimuslaitos Sipri.

19.3.2012 18:09

Yli 70 prosenttia Syyrian aseista on toimittanut Venäjä. Kaupankäynti on jatkunut vielä yhteenottojen alettuakin.

Siprin mukaan Syyria osti vuosina 2007-2011 peräti 580 prosenttia enemmän aseita kuin edeltävinä viitenä vuotena. Ostoslistalla on ollut muun muassa ilmatorjunta- ja merimaaliohjuksia.

- Venäjä ei ole osoittanut minkäänlaista halua lopettaa vientiä. Aseita useisiin tilauksiin valmistetaan Venäjällä parhaillaan, sanoo Siprin raporttia kirjoittanut Pieter Wezeman uutistoimisto Ritzaulle.

Viimeksi joulukuussa Syyria ja Venäjä allekirjoittivat kaupat 36 Jak-130-harjoitushävittäjästä. Koneet on tarkoitus toimittaa tämän vuoden aikana.

Vaikka ne ovat ensisijaisesti koulutuskoneita, niitä voidaan käyttää myös taistelutehtävissä.  

Kreikka Euroopan ykkönen

Maailmanlaajuisesti suurin osa aseista päätyy Aasiaan. Ylivoimainen ykkönen on Intia, joka osti kymmenen prosenttia vuosina 2007-2011 kaupatuista aseista.

Seuraavaksi suurimpia aseiden tuojia ovat Etelä-Korea, Kiina, Pakistan ja Singapore. Näihin viiteen maahan päätyi vajaa kolmannes kaikista aseista.

Vielä vuosina 2002-2006 aseita osti eniten Kiina.

- Kiinan tuonnin määrän väheneminen on tapahtunut samaan aikaan kun Kiinan aseteollisuus ja -vienti ovat kehittyneet, Siprin raportissa selvitetään.

Kiinan on noussut maailman aseviejien listalla kuudenneksi. Kansainvälistä läpimurtoa maan aseteollisuus ei ole kuitenkaan vielä tehnyt, sillä Siprin mukaan suurin osa kiinalaisaseista on päätynyt Pakistaniin.

Viime vuosien suurimman yksittäisen aseoston teki Saudi-Arabia, joka tilasi viime vuonna Yhdysvalloista 154 taisteluhävittäjää.

Euroopassa aseiden suurin ostaja on ollut vararikon partaalla keikkuva Kreikka kuluneiden viiden vuoden aikana.

Sipri vertaili vuotuisessa raportissaan kaupattujen aseiden määriä, ei kauppojen rahallista arvoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?