Veri virtaa kaduilla - Syyrian presidenttipari tilaili netistä Potter-elokuvia ja koruja

Julkaistu:

Samaan aikaan kun Syyrian sisällissota raivoaa entiseen malliin, maan ykköspari on jatkanut ökyelämää.
Presidentti Bashar al-Assad vaimoineen joutui nolon sähköpostipaljastuksen kohteeksi.

Syyrian oppostioliikkeen kaappaamat ja tänään The Guardianin julkistamat sähköpostit kesäkuun 2011 ja helmikuun 2012 väliltä kertovat, että pariskunta on shoppaillut mm. internetissä luksusliikkeiden sivuilla, samaan aikaan kun maassa on riehunut verinen sisällissota.

Presidentin rouva tilasi mm. Amazonin sivuilta Harry Potter dvd-elokuvia ja fondue-padan.

Myös suuri määrä jalokiviä ja kalliita kynttilänjalkoja oli ostoslistalla.

Presidentti itse taas on mieltynyt länsimaalaiseen musiikkiin: mies on ladannut nettikaupoista mm. LMFAON:n, New Orderin ja räppäri Chris Brownin musiikkia.

Samaan aikaan, kun Syyran Homsin kaupungissa valtion joukot aloittivat verisen hyökkäyksen vapaustaistelijoita vastaan 5. helmikuuta, herra presidentti lähetteli rakkausviestejä vaimolleen, vuodetuista sähköposteista paljastuu.

Countrylaulaja Blake Sheltonin riimeistä muodostuva rakkauden täyteinen viesti sisälsi mm. seuraavia rivejä:

'I've been a walking heartache / I've made a mess of me / The person that I've been lately / Ain't who I wanna be.'

Sähköpostien joukosta on löytynyt mm. perheen valokuvia, videoita ja presidentin henkilökortti skannattuna.

Sähköposteista paljastuu myös, että presidentti sai vastarinnan kukistamiseen neuvoja Iranista. 

Kaapatutujen muistioiden mukaan Bashirin neuvottiin eri lähteistä tulevien ohjeiden mukaan neuvottu käyttämään "voimakasta ja väkivaltaista kieltä".

Hän kannusti myös hallituksen jäseniä vuotamaan tietoja julki, jotta kansalaiset ymmärtäisivät, että valtaapitävillä on voimaks ja kykenevä armeija takanaan.

The Guardian on vakuuttunut, että tiedostot ovat aitoja. Lehdellä on hallussaan yli 3000 kaapattua viestiä.

Torstaina tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Syyrian joukot ryhtyivät nujertamaan väkivalloin al-Assadin vastaista kansannousua.

Paikallisen ihmisoikeusjärjestön mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 9 000 ihmistä, joista lähes 7 000 on siviilejä.

Syyrian televisio näytti torstaina kuvaa al-Assadin tukimielenosoituksista, joissa tuhannet ihmiset heiluttelivat presidentin kuvia sekä Venäjän ja Kiinan lippuja.

Samaan aikaan syyrialaisten pakolaisten määrä Turkissa kasvoi yli tuhannella. Syyrialaisia on paennut Turkkiin jo noin 15 000.

YK:n erityislähettiläs Kofi Annan jatkaa keskusteluja Syyrian johdon kanssa väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, kertoi Annanin edustaja torstaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt