Ulkomaat

Bussiturma Sveitsissä: 22 lasta kuollut

Julkaistu: , Päivitetty:

Belgialainen turistibussi on törmännyt tunnelin seinään Sveitsissä. Onnettomuus sattui valtatie A9:llä Sierren kohdalla myöhään tiistaina paikallista aikaa.
Pelastustyöt tunnelissa kestivät kahdeksan tuntia. Viranomaiset kertoivat aluksi, että turmassa olisi loukkaantunut vain muutamia ihmisiä, mutta tragedian koko laajuus paljastui medialle aamulla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Menehtyneistä 22 oli koululaisia

Bussissa oli kaikkiaan 52 ihmistä. Turmassa kuoli 28 ihmistä, joista 22 on lapsia. Bussissa oli kaksi kuljettajaa, jotka kumpikin saivat surmansa. Muut neljä menehtynyttä aikuista olivat lasten huoltajia tai opettajia.

Onnettomuudessa loukkaantui 24 lasta. Kolme heistä kuljetettiin helikopterein yliopistollisiin sairaaloihin Berniin ja Lausanneen, mikä kertoo vammojen vakavuudesta. Loput lapset saavat hoitoa Valais'n kantonin sairaaloissa.

Noin 12-vuotiaat lapset kuuluivat kahdesta koulusta Lommelista ja Heverleestä lähteneeseen ryhmään, joka oli hiihtolomamatkalla Sveitsissä. Toinen kouluista sijaitsee lähellä Hollannin rajaa, ja ainakin seitsemän lasta oli kansalaisuudeltaan hollantilaisia.

Koululaiset olivat huoltajineen liikkeellä kolmella linja-autolla. Ryhmä oli jo matkalla kotiin Val d'Anniviersissä vietetyn loman jälkeen, kertoi NZZ verkkosivuillaan.

Onnettomuudessa ei tiettävästi ollut osallisena muita ajoneuvoja. Bussi ei syttynyt tuleen. Jos näin olisi käynyt, pelastustyöt olisivat vaikeutuneet huomattavasti.

Turma on pahin Wallisin kantonissa koskaan tapahtunut liikenneonnettomuus. Onnettomuuspaikka on merkitty karttaan ohessa oikealla.

Kahdeksan tuntia kestäneissä pelastustöissä oli mukana 15 lääkäriä, 30 poliisia, 60 palokuntalaista, sata ensihoitajaa ja kolme psykologia.

Monet auttajat ovat joutuneet turvautumaan psykologien tukeen onnettomuuden karmeuden takia. Loukkaantuneet kuljetettiin sairaaloihin 12 ambulanssilla ja kahdeksalla helikopterilla.


Bussin nopeus erittäin suuri

Turman syystä ei ole vielä tietoja. Belgialaislehti Le Soirin mukaan bussin nopeus oli ollut hyvin suuri. Tunnelin nopeusrajoitus oli Dh.be-verkkolehden mukaan 100 kilometriä tunnissa.

Bussi ilmeisesti törmäsi ensin tunnelin reunaan ja syöksyi sitten keula edellä suoraan päin betonista seinää hätäpoistumistien kohdalla.

Etuosastaan pahoin vaurioitunut bussi on uusi, ja se on varustettu turvavöin.

Sky Newsin haastatteleman sveitsiläistoimittajan mukaan sää paikalla oli hyvä: lumipyryä ei ollut eikä tien pinta ollut jäässä.

Lasten vanhemmille on järjestetty kuljetus Belgiasta turmapaikalle. Osa vanhemmista ei vielä lähtiessään tiennyt oman lapsensa kohtalosta - aiheesta lisää täällä.

Oletko paikalla? Ota yhteyttä uutiset@iltasanomat.fiOnnettomuuksia alppien tunneleissa

  • 24.10.2001: Kahden rekan törmäys aiheutti tulipalon Gotthardin tunnelissa Sveitsissä. 11 ihmistä menehtyi, suurin osa savumyrkytykseen.
  • 24.3.1999: Belgialainen rekka syttyi tuleen Mont Blanc -tunnelissa Ranskan ja Italian välillä. 39 ihmistä kuoli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt