AP: Raha auttoi Kim Dotcomia saamaan oleskeluluvan Uudesta-Seelannista

Julkaistu:

Raha oli Uuden-Seelannin viranomaisten silmissä painavampi peruste oleskeluluparatkaisussa kuin Kim Dotcomin aiempi rikostausta Saksassa, käy ilmi uutistoimisto AP:n haltuunsa saamista asiakirjoista.
Dotcomin äiti on suomalainen ja isä saksalainen. Hän on Saksan kansalainen.

Dotcom haki ensimmäisen kerran muuttolupaa Uuteen-Seelantiin kesäkuussa 2010. Hänellä on taustallaan tietokone- ja pörssirikoksista saatu vanha saksalaistuomio, joka olisi periaatteessa voinut estää oleskeluluvan myöntämisen.

AP:n mukaan Dotcom kuitenkin lahjoitti suuria summia hyväntekeväisyyteen Uudessa-Seelannissa hakiessaan oleskelulupaa. Lisäksi hän kustansi Aucklandin kaupungille komean uudenvuoden ilotulituksen, joka maksoi 600 000 Uuden-Seelannin dollaria (noin 375 000 euroa).

Dotcom antoi maahanmuuttoviranomaisille määräpäivän, johon mennessä hän vaati ratkaisua hakemukseensa. Hän uhkasi muuttaa Australiaan tai Kanadaan, jos ratkaisua ei tulisi päivään mennessä.

- Hakija on jo tehnyt huomattavia taloudellisia uhrauksia Uudessa-Seelannissa ja hän aikoo tehdä lisää sijoituksia, kirjoitti hakemusta puoltanut virkailija Chris Biggs.

- Mielestäni nämä hyödylliset seikat ja tulevat hyödyt ajavat hakijan saamien tuomioiden yli.

Oleskelulupa tuli, ja Dotcom muutti hulppeaan kartanoon Aucklandiin. Hänet vangittiin tammikuussa Yhdysvaltain viranomaisten pyynnöstä. Yhdysvallat vaatii hänen luovuttamistaan oikeudenkäyntiä varten.

Yhdysvalloissa julkistetut raskaat syytteet piratismista ja satojen miljoonien dollarien laittoman rikoshyödyn keräämisestä voivat tuoda Dotcomille pitkän vankeustuomion. Dotcom kiistää kaikki syytteet ja vastustaa luovutusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt