Top Gun –elokuvasta tuttu lentotukialus lähti viimeiselle matkalleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Top Gun –elokuvasta tuttu lentotukialus lähti viimeiselle matkalleen

Yhdysvaltain laivaston legendaarinen USS Enterprise –lentotukialus lähti viimeiselle matkalleen sunnuntaina.

Lentotukialus USS Enterprise lähti viimeiselle matkalleen sunnuntaina.

12.3.2012 13:33

Alus suuntaa Lähi-Itään seitsemän kuukauden ajaksi. Sen jälkeen yli 50-vuotias lentotukialus poistetaan käytöstä.

Lähi-Idässä USS Enterprisen on tarkoitus olla valmiudessa Iranin kanssa mahdollisesti syntyvän konfliktin tai Somalian merirosvojen laivaliikenteelle aiheuttaman uhkan takia.

Molemmat uhkakuvat ovat alukselle tuttuja: vuonna 1988 alus oli mukana Iranin vastaisessa operaatiossa, joka oli vastaus Persianlahden miinoittamiseen. Viime vuonna alus oli auttamassa merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi joutunutta laivaa.

50-vuotisen historiansa aikana maailman ensimmäinen ydinkäyttöinen lentotukialus on osallistunut lukuisiin sotilasoperaatioihin. Alus oli merkittävässä roolissa Kuuban ohjuskriisissä vuonna 1962, kun Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton suhteet kärjistyivät sodan partaalle.

Aluksella on paikkansa myös elokuvan historiassa. Laiva muistetaan 1980-luvun hittielokuvasta Top Gun, jossa USS Enterprise oli Tom Cruisen näyttelemän hävittäjälentäjän tukialus.

Laivan nykyisen miehistön jäsenet, joista moni ei ollut edes syntynyt Top Gunin tullessa ensi-iltaan vuonna 1986, ovat ylpeitä saadessaan palvella legendaarisella laivalla, jonka nimi on tuttu myös Star Trek –tv-sarjasta.

- Olen aina halunnut olla osa historiaa. Kun olen mukana tällä viimeisellä matkalla, minulla on jotakin, mitä kertoa lapsilleni ja lastenlapsilleni, aliupseeri Brian Dennis kertoo uutistoimisto AP:lle.

Top Gunista suunnitellaan parhaillaan jatko-osaa, mutta USS Enterprisella sitä ei enää voida kuvata.

Kun alus saapuu ensi syksynä viimeistä kertaa kotisatamaansa Virginiaan, sitä vastassa odotetaan olevan suuri joukko yleisöä. Alus poistetaan käytöstä virallisesti 1. joulukuuta seremoniassa, johon on kutsuttu myös presidentti Barack Obama.

Sen jälkeen laiva hinataan telakalle, josta se laskettiin vesille vuonna 1960. Siellä aluksen ydinpolttoaine poistetaan, minkä jälkeen alus viedään Washingtonin osavaltioon romutettavaksi. USS Enterprise ei päädy museolaivaksi kuten useat muut alukset. Ydinpolttoaineen poiston yhteydessä alukseen on tehtävä isoja reikiä, joiden korjaaminen tulisi liian kalliiksi.

Tom Cruise (oik.) elokuvassa Top Gun.

Top Gun – lentäjistä parhaat (1986)

  • Tom Cruise näyttelee holtitonta hävittäjälentäjää Pete ”Maverick” Mitchelliä

  • Jättisuosion saavuttanut elokuva oli Cruisen todellinen läpimurto megatähdeksi

  • Elokuvassa soinut Take My Breath Away voitti parhaan alkuperäisen kappaleen Oscarin (säv. Giorgio Moroder)

  • Elokuvan yhtenä keskeisenä tapahtumapaikkana on Yhdysvaltain laivaston USS Enterprise -lentotukialus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?