Azerbaidžanissa moni juoksee peloissaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Azerbaidžanissa moni juoksee peloissaan

Amnestyn Frank Johansson uskoo boikottia enemmän tiedon välittämisen voimaan.

Presidentti Ilham Alijev.

11.3.2012 17:01

Amnesty Internationalin Suomen toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan huoli Azerbaidžanin ihmisoikeuksista on todellinen.

-Azerbaidžanissa yritettiin viime keväänä Arabimaiden vanavedessä kansannousua, joka tukahdutettiin. Vangittuna on edelleen 15 - 16 sellaista henkilöä, joita Amnesty pitää mielipidevankeina, Johansson sanoo.

Vangittujen joukossa on muun muassa toimittajia ja bloggaajia.

Azerbaidžanin Ell & Nikki duon viimekeväinen voittokappale oli nimeltään Running Scared (vapaasti suomennettuna "Juoksua pelossa"). Johanssonin mukaan kappaleen nimi kuvaa hyvin maan ihmisoikeustilannetta vaikka siinä ei siitä suoranaisesti laulettaisikaan.

-Azerbaidžanissa moni juoksee peloissaan.

Maa on virallisesti demokratia, mutta todellisuudessa sitä hallitsee yksinvaltiaan ottein presidentti Ilham Alijev. Kaikkien maassa järjestettyjen vaalien vapautta on arvosteltu ja Human Rights Watch on ilmaissut huolensa maan kansalaisten kokoontumisen, mielipiteen ilmaisemisen ja sananvapauden puolesta. Azerbaidžanin hallinto onkin merkittävästi pyrkinyt vaikuttamaan maassa toimivien ihmisoikeusjärjestöjen ja -aktivistien toimintaan.

Boikotti huono keino

Euroviisu-boikotti on kuitenkin Johanssonin mukaan huono vaihtoehto.

-Euroviisuja on pidetty viime vuosina muun muassa Israelissa ja Ukrainassa, joissa molemmissa ihmisoikeuksia on loukattu aika pahasti. Sama koskee esimerkiksi jalkapallon MM-kisoja.

Johanssonin mukaan boikotointia tärkeämpää on, että järjestäjät, Euroopan Yleisradiounioni ja kansainväliset yleisradioyhtiöt tiedostavat kisojen järjestäjämaan tilanteen ja käyttävät vaikutusvaltaansa.

-Kisojen järjestäjien vastuulla on katsoa, että myös omat kansalaiset hyötyvät kotimaan järjestämistä kisoista, Johansson sanoo.

Hän vertaa Azerbaidžanin Euroviisuja Pekingissä 2008 järjestettyihin olympialaisiin. Kiinan kyseenalaiset ihmisoikeudet olivat kesäkisojen alla kansainvälisten tahojen suurin huolenaihe. Johanssonin mukaan Pekingiä voi pitää varoittavana esimerkkinä - sen ihmisoikeustilanne muuttui kisojen takia huonommaksi, kun hallitus "siivosi" kaupungin paikallisista ihmisoikeusaktivisteista ennen kisaturistien saapumista.

Jos Azerbaižanin Euroviisuista voi seurata jotakin hyvää, niin aikakin kisat nostavat maan heikon ihmisoikeustilanteen esiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?