Toiveet Kreikan velkajärjestelyn onnistumisesta voimistuivat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toiveet Kreikan velkajärjestelyn onnistumisesta voimistuivat

Toiveet Kreikan velkasovun syntymisestä vahvistuivat torstaina samalla kun yksityisten velkojien kanssa käytävien neuvottelujen takaraja lähestyi.

8.3.2012 17:05

Iltapäivällä velkajärjestelyn oli ilmoittanut hyväksyvänsä sijoittajajoukko, joka edustaa ainakin 57:ää prosenttia neuvottelujen kohteena olevasta 206 miljardin euron velkasummasta.

Kreikan pyrkimyksenä on taivuttaa yksityissijoittajat vaihtamaan vähintään 75 prosenttia Kreikan veloista uusiin ja leikata velkataakkaansa yli sadalla miljardilla eurolla.

Jos vapaaehtoista velkajärjestelyä ei hyväksytä, koko Kreikan seuraava tukipaketti uhkaa kaatua, mikä ajaisi Kreikan nopeasti maksukyvyttömäksi.

Järjestelyssä sijoittajien pitäisi niellä noin 70 prosentin tappiot Kreikka-lainoistaan, mikä ei ole niille helppoa.

Yksityisvelkojen leikkaus on kuitenkin ehtona EU:n ja IMF:n Kreikalle lupaaman seuraavan, 130 miljardin euron tukipaketin toteutumiselle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan euroalueen ministerien on määrä ottaa kantaa neuvottelujen tulokseen perjantaina iltapäivällä pidettävässä puhelinkokouksessa.

Kreikka tarvitsee lisää tukirahaa viimeistään maaliskuun 20. päivänä, jolloin sen pitäisi lyhentää velkojaan 14,5 miljardilla eurolla.

Markkinatkin luottavaisina

Neuvottelujen takaraja oli asetettu Suomen aikaa kymmeneksi illalla.

Uutistoimisto Reutersin Kreikan valtiovarainministeriön korkea-arvoiselta virkailijalta saaman tiedon mukaan Kreikan hallitus oli iltapäivällä hyvinkin toiveikas siitä, että vähintään 75 prosenttia velkojista hyväksyisi tarjouksen.

Kreikka on lisännyt painetta neuvotteluissa uhkaamalla, ettei jatkossa enää vastaa ohjelmasta ulos jäävien sijoittajien velkasaatavista. Ne voisivat siis jäädä kokonaan nuolemaan näppejään.

Toiveet Kreikan velkajärjestelyn syntymisestä näkyivät torstaina myös osakemarkkinoilla.

Useimmat Euroopan pörssien keskeiset indeksit olivat iltapäivällä nousussa. Myös öljyn hinta nousi yli 125 dollariin tynnyriltä, kun markkinoilla uumoiltiin, että Kreikan talousnäkymille aiheuttamat riskit ovat laantumassa.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?