Ahmadinejad kova? Iranien vaalien ennkkosuosikki vielä kovempi

Julkaistu:

Iranissa äänestettiin perjantaina parlamenttivaaleissa, joissa vastakkain oli kaksi vanhoillista leiriä.
Toinen leiri tukee presidentti Mahmud Ahmadinejadia ja toinen on asettunut kannattamaan maan korkeinta johtajaa ajatollah Ali Khameneita.

Ennakkosuosikkina pidetään Khamenein taakse muodostunutta yhteisrintamaa, joka koostuu uskonnollisista piireistä, vallankumouskaartin jäsenistä ja vaikutusvaltaisista liikemiehistä.

Kumpikin miehistä vetää politiikassa kovaa linjaa, mutta Ahmadinejadin linjan kuvataan olevan kaksikosta höllempi. Hän yritti muun muassa kompromissia Iranin ydinohjelmasta nousseen kriisin ratkaisemiseksi.

Ulko- ja ydinpolitiikkaa johtava Khamenei kuitenkin teki presidentin pyrkimykset tyhjiksi.

Niin sanottuja uudistusmielisiä vaaleissa ei nähdä, sillä he boikotoivat äänestystä.
 

Tulosten saaminen kestää


Khamenei kävi äänestämässä heti, kun vaalihuoneistot avautuivat perjantaina. Hänen mukaansa vaalit ovat voimannäytös.

- Pöyhkeät ulkovallat, jotka ovat jo hävinneet, jatkavat kiistaa pakotteista ja ihmisoikeuksista, Khamenei sanoi.

Tavalliset kansalaiset ovat ydinkiistaa enemmän huolissaan kasvavasta työttömyydestä. Länsimaiden asettamat pakotteet heikentävät Iranin taloutta koko ajan, mutta poliitikot ovat varoneet puhumasta taloudellisesta tilanteesta.

- Haluaisin, että nämä vaalit auttaisivat saamaan inflaation kuriin. Vihannesten ostaminen jopa tukusta maksaa huikeasti, kertoi kauppias Amir Tonekaboni.

- Lapsillani ei ole työtä, kertoi puolestaan 77-vuotias kotirouva, joka toivoi, että uusi parlamentti "auttaisi luomaan nuorille parempia työmahdollisuuksia".

Iranin edelliset kansalliset vaalit, presidentinvaalit vuonna 2009, nostattivat laajoja mielenosoituksia Ahmadinejadia vastaan. Häntä syytettiin vaalivilpistä. Poliisi on nostanut valmiuttaan myös nyt mielenosoitusten varalta.

Äänestysliput lasketaan Iranissa käsin, joten lopullisten tulosten saaminen kestää päiviä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt