Lääketieteen eetikot: Vastasyntyneen surmaaminen voi olla oikein - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lääketieteen eetikot: Vastasyntyneen surmaaminen voi olla oikein

Vastasyntyneen lapsen elämän lopettaminen ei eroa abortista, väittää kaksi lääketieteen eetikkoa tuoreessa tieteellisessä artikkelissa. Kirjoittajien mukaan vastasyntynyt ei ole vielä "oikea henkilö".

Onko vastasyntynyt ihminen, yksilö, persoona? Tätä pohtii tieteellinen artikkeli.

1.3.2012 11:30 | Päivitetty 1.3.2012 11:05

Alberto Giublinin ja Francesca Minervan mukaan vastasyntyneen vauvan surmaaminen pitäisi sallia kaikissa samantyyppisissä tapauksissa, joissa aborttikin on sallittu - eli esimerkiksi myös silloin, kun äiti ei kykene huolehtimaan lapsesta.

Giublinin ja Minervan artikkeli After-birth abortion: Why should the baby live? (suom. Syntymän jälkeinen abortti: Miksi vauvan pitäisi elää) ilmestyi arvostetussa Journal of Medical Ethics -lehdessä viime viikolla.

Artikkelista kertoo muun muassa brittilehti The Telegraph verkkosivuillaan.

Kirjoittajat perustelevat näkemyksiään muun muassa sillä, että vastasyntynyt on sikiön tavoin vasta "potentiaalinen persoona".

- Vauva on moraalisesti samassa asemassa kuin sikiö siinä mielessä, että molemmilta puuttuvat ominaisuudet, jotka antavat sille oikeuden elää yksilönä, artikkelissa sanotaan.

Tällä perusteella vanhemmille pitäisi sallia lapsen antaminen surmattavaksi, jos lapsi syntyy vammaisena ilman että asiasta oli ennakkotietoa.

- Tällaisten lasten kasvattaminen saattaa olla kestämätön taakka perheelle ja koko yhteiskunnalle, kun valtio antaa varat lasten hoivaan.

Oxfordin yliopistoon kytköksissä olevat kirjoittajat ovat saaneet tappouhkauksia artikkelin julkaisemisen jälkeen, Telegraph kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?