Tuomio: He murhasivat perheen kolme teinityttöä "kunnian" vuoksi

Julkaistu:

Kanadassa asuvan afgaaniperheen isä, äiti ja poika on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin kolmen teini-ikäisen tyttären ja isän toisen vaimon murhasta.
Kunniamurhatutkinta ja siihen liittynyt pitkä oikeudenkäynti ovat järkyttäneet kanadalaisia pahoin. Draama sai päätöksensä sunnuntaina oikeussalissa Ontariossa.

Afganistanista Kanadaan muuttaneen perheen kolme tytärtä Zainab, 19, Sahar 17, and Geeti, 13, sekä isän toinen, lapsettomaksi jäänyt vaimo Rona Amir Mohammad, 52, löydettiin kuolleina kavavaan syöksyneestä autosta Kingstonissa, Ontariossa kesäkuussa 2009.

Syyttömyyttään vakuuttaneet isä, äiti ja veli väittivät, että tytöt ja heidän äitipuolensa olivat joutuneet auto-onnettomuuden uhreiksi. Perheen poika Hamed kertoi jopa nähneensä, kuinka autoi syöksyi kanavaan, mutta hän ei kuitenkaan soittanut paikalle apua.

Syyttäjä puolestaan piti tapausta harkittuna murhana. Hänen mielestään teinitytöt ja äitipuoli olivat rikkoneet perheen "kunniakoodistoa" ja kurinpitosääntöjä muun muassa pukeutumisella, deittailulla, tapaamallaan ihmisillä ja internetin käytöllä.

Valamiehistö käytti 15 tuntia tuomion pohtimiseen. Pitkien keskustelujen jälkeen se totesi Mohammad Shafian, 58, hänen vaimonsa Tooba Yahyan, 42, ja heidän poikansa Hamedin, 21, syyllisiksi neljään "kylmäveriseen ja häpeämättömään" murhaan, joiden motiivina oli "kieroutunut käsitys kunniasta".

Ontarion korkeimman oikeuden tuomari Robert Maranger  langetti kaikille syytetyille tuomion neljästä ensimmäisen asteen murhasta. Se merkitsee sitä, että armahdus on mahdollinen aikaisintaan 25 vuoden kuluttua tuomion lukemisesta.

- On vaikea kuvitella katalampaa, halveksittavampaa ja kunniattomampaa rikosta, tuomari sanoi.

- Ilmeinen syy näiden kylmäveristen, häpeämättömien murhien takana oli se, että nämä neljä uhria loukkasivat teidän kieroutunutta käsitystänne kunniasta. Tällaisella ei ole mitään sijaa sivistyneessä yhteiskunnassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt