Ex-arkistonhoitaja: Wallenbergista on paksu kansio Moskovassa

Julkaistu:

Entinen arkistonhoitaja Anatoli Prokopenko kiistää turvallisuuspalvelu FSB:n väitteet, joiden mukaan kadonneen ruotsalaisdiplomaatin Raoul Wallenbergin kohtalosta ei ole arkistotietoja Venäjällä.
78-vuotias Prokopenko kertoi  uutistoimisto AP:lle, että hän on nähnyt FSB:n edeltäjän KGB:n arkistossa paksun kansion täynnä viittauksia Wallenbergiin. Prokopenko näki asiakirjat tarkastuskierroksella vuonna 1991.

Wallenberg katosi 32-vuotiaana tammikuussa 1945, kun neuvostoarmeija valtasi Unkarin pääkaupungin Budapestin.

Prokopenkon mukaan kansio on laadittu kreivi Mihail Tolstoi-Kutuzovista, joka työskenteli tiiviisti yhdessä Wallenbergin kanssa. Tolstoi-Kutuzov oli Venäjältä vallankumouksen mullistuksissa paennut aatelismies, joka  raportoi KGB:lle Wallenbergin kaikista liikkeistä.

- Tämä kansio on erittäin mielenkiintoinen, sillä siitä saattaa selvitä syy Wallenbergin pidättämiseen, Prokopenko sanoi.

Prokopenkon mukaan hänellä oli vain muutama minuutti aikaa selata aineistoa.

Wallenberg oli Ruotsin Unkarin-lähettiläs toisen maailmansodan aikana. Hän pelasti natsien kynsistä 20 000 juutalaista antamalle näille ruotsalaiset matkustusasiakirjat. Lisäksi hän taivutteli natsit säästämään 70 000 juutalaisen hengen Budapestin getossa.

Neuvostoliitto kiisti pitkään, että Wallenberg olisi koskaan ollut maan viranomaisten hallussa. Vuonna 1957 Moskova kuitenkin kertoi, että Wallenberg olisi kuollut sydänkohtaukseen vankisellissä vuonna 1947.

Wallenbergin väitetään kuitenkin säilyneen hengissä ja eläneen eri nimellä Neuvostoliiton vankiloissa aina 1980-luvulle saakka. Neuvostoliitto - ja sen jälkeen Venäjä - on kiistänyt väitteet tiukasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt