Harald Sinihampaan palkkasoturien hauta löytyi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Harald Sinihampaan palkkasoturien hauta löytyi

Joukkohaudasta löytyneet 54 miestä on ilmeisesti murhattu 1000-luvulla.

26.1.2012 9:22

Etelä-Englannista löytyneessä joukkohaudassa lepää ilmeisesti joukko hurjia 1000-luvun viikinkejä, kertoo uutiskanava CBS News. Arkeologit ovat päätelleet löytyneiden hampaiden perusteella, että 54 nuorehkoa miestä ovat kotoisin Skandinaviasta.

Vahingossa tien rakennuksen yhteydessä vuonna 2009 tehty hautalöytö sijaitsee Dorsetin kaupungin lähellä. Lähes kolme vuotta tiedemiehet ovat yrittäneet selvittää kenelle ruumiit ja niistä irti leikatut pääkallot kuuluvat. Nyt jäljet johtavat norjalaisiin viikinkeihin, ja vaikuttaa, että heidät on murhattu. Vielä ei tiedetä miksi he olivat Englannissa.

Cambridgen yliopiston professori Britt Baillien mukaan miehet olivat viikinkisotureita ja kuuluivat 900-luvun lopulla Tanskaa ja myöhemmin Norjaa hallinneen Harald Sinihampaan Jomsviikinkien palkka-armeijaan. Jomsviikinkien veljeskunta oli hyvin tarkkaan sääntöihin sidottu palkka-armeija, johon voitiin hyväksyä voimansa osoittaneet 18–50-vuotiaat miehet. Jomsviikingeillä oli hurja ja peloton maine. Jomsviikinkien tapoihin kuuluin muun muassa kostaa toverinsa kuolema.

Lisää aiheesta Cambridgen yliopiston nettisivuilla.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?