Terrorismihuoli iski: Tappajavirustutkimukset keskeytettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Terrorismihuoli iski: Tappajavirustutkimukset keskeytettiin

Tutkijoiden jalostama influenssavirus voisi tappaa puolet ihmiskunnasta.

Hongkongilainen kyyhky katseli tasanteelta tammikuussa. WHO on syvästi huolestunut uuden H5N1-viruksen leviämisestä.­

23.1.2012 22:04

Kuolettavan lintuinfluenssaviruksen jalostaneet tiedemiehet pysäyttivät väliaikaisesti virustutkimuksensa. He pelkäävät, että virus päätyisi terroristien käsiin, kertoo BBC:n uutinen.

H5N1-viruksesta kehitetty uusi virus on hengenvaarallinen ihmisille, koska sen tarttumiskyky on kehitetty erittäin tehokkaaksi. Levitessään virus pystyisi tappamaan puolet ihmiskunnasta.

Hollantilaisen virustutkijaryhmän tutkija Ron Fouchier paljasti viime syyskuussa kehittäneensä superviruksen. Sen jälkeen viruksen hyödyistä ja riskeistä on käyty maailmanlaajuista debattia. Tutkimuksen tarkka kuvailu esimerkiksi tiedelehdissä antaisi teko-ohjeet myös terroristeille.

Pandemian uhka

Yhdysvaltain viranomaiset pyysivät joulukuussa tiedemiehiä olemaan paljastamatta viruksesta avainyksityiskohtia tulevissa julkaisuissa.

Filippiiniläinen H5N1-virus on yksi vaarallisimmista influenssaviruksista. Toistaiseksi se leviää heikosti linnuista ihmisiin tai ihmisten välillä. H5N1-viruksesta kehitetty uusi kanta taas tarttuu erittäin helposti.

Bioturvallisuusasiantuntijat pelkäävät, että viruksen tarttuvampi muoto voisi levitä kuolettavammaksi pandemiaksi kuin vuosina 1918 - 1919 levinnyt espanjantauti. Tuolloin kuoli vähintään 40 miljoonaa ihmistä.

Kaksi tiedelehteä haluavat julkaista tutkimuksen ja neuvottelevat Yhdysvaltain hallituksen kanssa toimittaakseen tiedot tutkimuksesta "vastuullisille tutkijoille".

Tutkijat perustelevat tutkimuksen jatkamista sillä, että influenssaviruksesta on hyödyllistä saada tietoa, ennen kuin se muuntuu luonnossa itsestään vaarallisemmaksi muodoksi.

Tutkimusten jatkamisesta keskustellaan luultavasti seuraavan kerran Maailman terveysjärjestön WHO:n kokouksessa helmikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?