Newt Gingrich yllätysvoittoon Etelä-Carolinassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Newt Gingrich yllätysvoittoon Etelä-Carolinassa

Yhdysvaltain republikaanipuolueen esivaalikuviot menivät uusiksi Etelä-Carolinassa. Osavaltion esivaalin voittanut Newt Gingrich on nyt kiinni puolueen presidenttiehdokkuuden syrjässä.

Newt Gingrich

22.1.2012 8:20 | Päivitetty 22.1.2012 13:06

Ex-puhemies Newt Gingrichiä kannatti hieman yli 40 prosenttia äänestäneistä.

Ennakkosuosikki Mitt Romneyn kannatus jäi 28:aan prosenttiin. Romneyn noste hyytyi tärkeässä osavaltiossa, ja asiantuntijoiden mukaan peli on nyt kumman hyvänsä voitettavissa.

Kolmanneksi tuli Rick Santorum noin 17 prosentin äänisaaliilla ja hännille jäi Ron Paul 13 prosentilla.

Osasyynä Romneyn tappioon voi olla hänen mormoniuskonsa. Lisäksi yli 60 prosenttia osavaltion esivaalissa äänestäneistä tunnustautui äärikonservatiivisen teekutsuliikkeen kannattajiksi, ja heidän makuunsa Romney on liian maltillinen.

Myös muiden ehdokkaiden esiin nostama Romneyn varallisuus ja alhainen veroprosentti vieraannuttivat köyhän Etelä-Carolinan osavaltion äänestäjiä.

Gingrich puolestaan saattoi jopa hyötyä uskottomuussyytöksistä, joita nostettiin jälleen häntä vastaan juuri ennen esivaalia. Gingrich sätti mediaa asialla retostelusta.

Tammikuun viimeisenä päivänä pidettävä Floridan esivaali nousee nyt tärkeäksi virstanpylvääksi esivaalikisassa.

Pitkään jatkuva republikaanien vaalitaistelu olisi taktinen etu demokraateille sekä Barack Obamalle varsinaisessa vaalissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?