Esivaalidraama alkaa - republikaanien pakka täysin levällään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Esivaalidraama alkaa - republikaanien pakka täysin levällään

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaan valinta pyörähtää virallisesti käyntiin tiistaina Iowan osavaltiossa.

1.1.2012 15:10

Ennakkoasetelmat ovat epätavallisen jännittävät, sillä yllättävän suuri osa republikaaniäänestäjistä ei ole vielä varma ehdokkaastaan.

- En ole koskaan nähnyt tällaista määrää kantaansa yhä miettiviä äänestäjiä näin myöhäisessä vaiheessa, päivitteli Iowan kuvernöörin tiedottaja Tim Albrecht CNN:lle.

Iowa kuvastaa koko maan tilannetta; ehdokkaiden kannatus on vaihdellut vuoristoratamaisesti, eikä selkeää ennakkosuosikkia ole.

Iowassa puolueen kärkinimi, mutta värittömänä ja vaisuna pidetty Mitt Romney on niukassa johdossa, Ron Paul ja Rick Santorum nousussa ja Newt Gingrich alamäessä.

Tämä korostaa Iowan sekä sitä seuraavan New Hampshiren esivaalin merkitystä. Menestys niissä tuo valtavasti julkisuutta sekä nostetta seuraaviin koitoksiin.

Ei siis ihme, että ehdokkaat ovat syytäneet Iowassa tv-mainoksiin yli kahdeksan miljoonaa dollaria ja mediataistelu jatkuu viime hetkiin.

Teekutsuliikkeen ehdokkailla menee heikosti

Alun perin uskottiin, että republikaanien ehdokkuudesta kisaavat Massachusettsin ex-kuvernööri Mitt Romney ja Texasin kuvernööri Rick Perry.

Perry pärjäsi kuitenkin huonosti vaaliväittelyissä ja yllätysnousun tehnyt Newt Gingrich pani kuviot uusiksi.

Toistaiseksi johtoasemia pitävät puolueen maltillisempaan siipeen kuuluvat ehdokkaat, joista lähinnä Gingrich ja Romney nokittelevat toisiaan railakkaimmin.

Lähellä äärikonservatiivista ja populistista teekutsuliikettä olevia ehdokkaita on kolme: Michele Bachmann, Rick Perry ja Rick Santorum.

He ovat heikoilla osittain siksi, että liikkeen äänet jakautuvat kaikkien kesken. Santorumin nousu aivan Iowan vaalin alla tosin ennakoi sitä, että yllättäviin käänteisiin on syytä varautua.

Iowa vasta esimakua

Taistelu Iowan voitosta on veristä siitä huolimatta, että sieltä irtoaa ainoastaan mediavoitto.

Iowan vaalikokous ei ole varsinainen esivaali ja siitä ei heru ensimmäistäkään varmaa valitsijaa. Siinä päätetään ainoastaan se, ketkä lähtevät varsinaiseen valitsijamieskokoukseen maaliskuussa.

Valitsijoiden ei tarvitse pysyä vaalikokouksessa kannattamansa ehdokkaan takana.

Ensimmäinen varsinainen esivaali on vuorossa New Hampshiressa viikkoa myöhemmin. Romney on pitänyt siellä ylivoimaista gallupjohtoa yli 40 prosentin kannatuksella, kun kakkonen Ron Paul on yltänyt vain 17 prosenttiin.

Äänestäjien epävarmuuden vuoksi puolueen ehdokkuuden odotetaan kuitenkin ratkeavan aikaisintaan niin sanottuna supertiistaina maaliskuun alussa.

Virallisesti Yhdysvaltain pääpuolueet nimittävät ehdokkaansa alkusyksyn puoluekokouksissa.

Republikaanien kandidaatti yrittää sitten loppuvuoden vaaleissa syrjäyttää demokraattien istuvan presidentin Barack Obaman.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?