Kolmen tunnin hautajaisspektaakkeli päättyi Pjongjangissa - katso video! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kolmen tunnin hautajaisspektaakkeli päättyi Pjongjangissa - katso video!

Pohjois-Korean edesmenneen johtajan Kim Jong Ilin hautajaiset keskiviikkona olivat niin koskettava tapahtuma, että jopa taivaan voimat puhkesivat hillittömään itkuun, joka kylmässä säässä tiivistyi lumisateeksi.

Uusi johtaja Kim Jong-un seurasi isänsä arkkua ruumisauton vierellä Pohjois-Korean television välittämässä kuvassa.­

28.12.2011 7:29 | Päivitetty 28.12.2011 10:41

- Kyllä taivaskin tietää, kuinka monta lumisadetta hän koki loputtomilla matkoillaan kansalaisiaan onneen opastaessaan, sanottiin maan valtiollisen uutistoimiston tiedotteessa. Ja tokihan taivas nyt Kimin kuoleman huomioi, sillä valtiollisen legendan mukaan hänen syntyessään taivaalla risteili useita sateenkaaria.

- Lumi saa minut ajattelemaan kenraaliamme entistä enemmän, ja minua alkaa itkettää, nyyhki Pohjois-Korean television haastattelema univormuasuinen nainen.

Kimin hautajaissaattue lähti kolmituntiselle kierrokselleen Kumsusanin muistopalatsista, jossa Kimin ruumista on pidetty esillä. Letkan kärjessä mateli auto, jonka katolle oli kiinnitetty valtava Kimin valokuva. Kimin arkku oli seuraavan, varsinaisen ruumisauton katolla käärittynä punaiseen lippuun ja ympäröitynä valkoisella kukkalajitelmalla.

Hautajaiskulkueen reitillä sadattuhannet ihmiset nyyhkivät, itkivät ja voivottelivat: valtaosa noudatti maan uuden johtajan Kim Jong Unin esimerkkiä ja uhmasi kylmää säätä päähineettä ja ilman käsineitä, kunnes seremonian lopuksi ammutut 21 kanuunanlaukausta vihdoin armahti heidät.

Kimin ruumis palautettiin Kumsusaniin, mistä se aikanaan viedään palsamoitavaksi ja asetetaan näytteille samaan palatsiin, missä hänen isänsäkin lepää.

Ainoana ulkovaltojen edustajana hautajaisiin osallistui tiettävästi Kiinan Pohjois-Korean suurlähettiläs.

Nelikko tukee pojan nousua valtaan

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan ruumista Kim Jong Unin lähituntumassa seuranneella nelikolla tulee olemaan tärkeä rooli uuden johtajan vallan sementoinnissa.

Ruumisauton vieressä kulkivat Kim Jong Unin vaikutusvaltainen setä Jang Song Thaek, armeijan esikuntapäällikkö Ri Yong Ho sekä niin ikään asevoimia edustaneet Kim Young Chun ja Kim Jong Gak. Autoa peesasi myös kaksi korkea-arvoista puoluevirkailijaa, mutta heidän läsnäolonsa oli tarkkailijoiden mukaan itsestään selvää.

Tukijoita Kim tarvitseekin, sillä hänen isänsä kuoli ennen kuin ehti virallisesti jättää valtansa pojalleen. Suunnattomaan henkilöpalvontaan tottuneessa Pohjois-Koreassa tämä on ongelma, jota yritetään nyt häivyttää Kim Jong Unin jatkuvalla ylistyksellä mediassa ja pojan näyttävällä esiintymisellä hautajaisissa.

''Painu helvettiin''

Pohjois-Korean toisenlaisesta todellisuudesta muistuttivat maasta Etelä-Koreaan selvinneet loikkarit, jotka lähettivät ilmapallojen avulla kasapäin lentolehtisiä yli rajan.

– Kim Jong Il. Painu helvettiin, toivotettiin yhdessä lehtisistä suorasukaisesti.

YK:n arvioiden mukaan ydinasetta kehittelevän Pohjois-Korean asukkaista jopa neljännes - eli noin kuusi miljoonaa - tarvitsisi välittömästi ruoka-apua. Lisäksi satojentuhansien arvellaan viruvan vankileireillä, jonne maan sisäisestä turvallisuudesta vastaava poliisi on heidät toimittanut.

Pohjois-Korean armeija on maailman neljänneksi suurin.

Uusi puoluejohto ja kenraalikunta saattavat Kim Jong-iliä.­

Paljaspäiset sotilaat seurasivat ruumisauton kulkua kadun varrella.­

Mustien autojen saattue seuraa arkkua.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?