Muistatko nämä joulupäivät? – 20 vuotta sitten maailma muuttui - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Muistatko nämä joulupäivät? – 20 vuotta sitten maailma muuttui

Supervalta lakkasi olemasta, diktaattori teloitettiin ja elokuvan legenda kuoli. Siinä muutamia joulupäivän tapahtumia viime vuosikymmeniltä.

25.12.2011 20:54

1991

Maailma muuttui 20 vuotta sitten, kun Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatsov erosi tehtävästään joulupäivänä 1991 – syy oli yksinkertainen, hänen johtamaansa valtiota ei enää ollut.

Jo aiemmin Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän johtajat olivat perustaneet Itsenäisten valtioiden yhteisön ja kiistäneet Neuvostoliiton olemassaolon. Venäjällä yleinen mielipide oli kääntynyt kannattamaan Boris Jeltsiniä.

Kansainväliset uutistoimistot kuvailivat tuolloin historiallisia hetkiä, kun Gorbatsov oli aloittamassa eropuhettaan suorassa tv-lähetyksessä. Hetkeä ennen lähetyksen alkua Gorbatshov suoristi edessään olleen paperipinon ja sanoi hiljaa:

- Kun on aika lähteä, on aika lähteä. Nyt on lähdön aika.

Eropapereitaan Gorbatshov joutui allekirjoittamaan lainakynällä, kun hänen omasta kynästään loppui muste. Hän lainasi kynän CNN-tv-yhtiön johtajalta Tom Johnsonilta voidakseen allekirjoittaa asetuksen, jolla Neuvostoliiton ydinaseiden hallinta siirtyi Jeltsinille.

1989

Romanian diktaattori Nikolae Ceausescu teloitettiin pikaoikeudenkäynnin jälkeen joulupäivänä vuonna 1989.

Ceausescu ja hänen vaimonsa Elena tuomittiin sotaoikeudessa kuolemaan muiden muassa rikoksista valtiota vastaan ja kansanmurhasta.

Tapahtumat etenivät nopeasti, sillä Ceausescun syrjäyttämiseen johtanut kansannousu alkoi vain kahdeksan päivää aiemmin.

1977

Elokuvan varhaiskauden yksi merkittävimmistä näyttelijöistä ja ohjaajista Charlie Chaplin kuoli joulupäivänä 1977. Hän oli kuollessaan 88-vuotias.

Hänen mittavalta elokuvauraltaan muistetaan erityisesti hänen kulkuri-hahmonsa, joka oli niin tunnettu, että Chaplinia on jopa sanottu 1900-luvun kuuluisimmaksi mieheksi.

1776

George Washington aloitti menestyksekkään yllätyshyökkäyksensä brittijoukkoja vastaan Yhdysvaltain vapaussodassa ylittämällä Delawarejoen joulupäivänä 1776.

Washingtonin saavuttama menestys nosti siirtokuntien taistelutahtoa. Sittemmin Washingtonista tuli Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?