Analyysi: Kim Jong-ilin kuolema aiheuttaa epävarmuutta Aasiassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Analyysi: Kim Jong-ilin kuolema aiheuttaa epävarmuutta Aasiassa

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-ilin kuolema on lisäännyt alueellista epävarmuutta, kun naapurivaltiot ja markkinat jännittävät, sujuuko vallansiirto Kim Jong-unille ilman sisäistä valtataistelua ja sapelinkalistelua Etelä-Korean suuntaan.

Etelä-Korean asevoimat asetettiin maanantaiaamuna korotettuun hälytysvalmiuteen.

19.12.2011 11:41

Tieto Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-ilin lauantaisesta kuolemasta käynnisti maanantaiaamuna Etelä-Koreassa laajat kriisinhallintatoimet, mikä kertoo eteläkorealaisten pelkäävän, että vallansiirto Kim Jong-ilin kolmannelle pojalle Kim Jong-unille voi johtaa sisäiseen valtataisteluun ja sotilaallisen tilanteen kiristymiseen alueella.

Etelä-Korean kansallinen turvallisuusneuvosto kokoontui maanantaina presidentti Lee Myunk-bakin johtamaan hätäistuntoon. Presidentinkanslian yhteydessä toimiva kriisinhallintatoimisto seuraa jatkuvasti tapahtumia sekä Pohjois-Koreassa että talousmarkkinoilla.

Kriisinhallintatoimiston johtaja Ahn Kwang-chan kertoi Etelä-Korean yleisradioyhtiölle KBS:lle hallituksen ryhtyneen kaikkiin ennalta laaditun kriisinhallintakäsikirjan edellyttämiin toimenpiteisiin.

Aasian pörssit kääntyivät laskuun kuolinuutisen jälkeen, mikä kertoo markkinoiden pelkäävän epävarmuuden lisääntymistä. Kim Jong-ilin kuoleman pelätään vaikuttavan ihmisten kulutustottumuksiin heidän varautuessaan huonompiin aikoihin. Etelä-Korean presidentti Lee Myunk-bak kehottikin kansalaisiaan rauhallisuuteen ja jatkamaan taloustoimiaan entiseen malliin.

Etelä-Korean asevoimien aselajikomentajien neuvosto kokoontui maanantaiaamuna hätäkokoukseen ja kaikki sotilasyksiköt asetettiin korotettuun valmiustilaan.

Etelä-Korean asevoimat on tehostanut Pohjois-Koreaan kohdistuvaa tiedustelutoimintaa lähettämällä RF-tiedustelukoneita seuraamaan tapahtumia ja pohjoiskorealaisten joukkojen liikkeitä maiden rajalla.

Aselajikomentajien neuvoston edustajan mukaan Pohjois-Koreassa ei ole havaittu tuoreeltaan mitään poikkeuksellista sotilaallista liikehdintää.

Eteläkorealaisten sotilaalliseen epäluuluun on perusteltuja syitä. sillä maat ajautuivat sodan partaalle viime vuoden marraskuussa, kun Pohjois-Korean tykistö tulitti Etelä-Korealle kuuluvaa Yeonpyeongin saarta.

Välikohtaus tapahtui vain vain kuukautta sen jälkeen, kun Kim Jong-un oli nimitetty Pohjois-Korean keskussotilaskomission varapuheenjohtajaksi ja korotettu neljän tähden kenraaliksi. Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Yeonpyeongin välikohtaus oli joko Kim Jong-unin järjestämä näytös uudesta mahtiasemastaan tai asevoimien kenraalien muistutus vallastaan.

Vallansiirron rauhanomainen sujuminen Kim Jong-unille riippuu pitkälle siitä, kuinka hyvin hän on kyennyt reilussa vuodessa turvaamaan asemansa Pohjois-Korean valtaeliitissä.

Eteläkorealaisen Korea Herald lehden mukaan Kim Jong-un joutuu vallanvaihdossa nojautumaan lankoonsa, Pohjois-Korean vaikutusvaltaisen kansallisen puolustusneuvoston varapuheenjohtajaan Jang Song-thaekiin.

Yhtenä mahdollisuutena on pidetty myös sitä, että asevoimien johto saattaa pyrkiä lujittamaan valtaansa ja liittoutumalla Jang Song-thaekin kanssa ja nostamalla valtaan edesmenneen Kim Jong-ilin vanhimman pojan Kim Jong-namin , jonka väitetään oleskelleen Kiinassa vuodesta 2001 lähtien, jolloin hän yritti väärennetyn passin turvin vierailla Tokion Disneylandissa.

Toisaalta monet asiantuntijat pitävät todennäköisenä, ettävallanvaihto tulee sujumaan rauhanomaisesti.

–Kim Jong-ilin kuolemasta tiedotettiin nopeasti, mikä osoittaa, että Pohjois-Korea oli valmistautunut. Vallansiirtomekanismit ovat jo käynnissä, Pekingin yliopiston tutkija Zhu Feng totesi uutistoimisto Reutersille.

Etelä-Korean ulkoministeriön edustajat eivät usko yritysten parantaa Pohjois- ja Etelä-Korean suhteita etenevän mihinkään lähiaikoina. Yritysten käynnistää vuoropuhelua maitten välillä uskotaan joutuvan jäihin, kunnes vallansiirtovaihe on ohitettu.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajien on määrä tavata torstaina Pekingissä, mutta Yhdysvaltain edustajat epäilevät, että tuo tapaaminen peruutetaan. Huipputapaamisen odotettiin johtavan ilmoitukseen, että kuuden vallan neuvotteluja Pohjois-Korean ydinaseista jatketaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?