Kim Jong Un on Pohjois-Korean uusi johtaja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässä on Pohjois-Korean uusi johtaja

Vallanvaihto Pohjois-Koreassa on alkanut maan hallitsijan Kim Jong-ilin, 69, kuoleman jälkeen.

Kim Jong Un (oik.) seurasi isänsä Kim Jong Ilin kanssa sotilasparaatia lokakuussa 2010.

19.12.2011 6:48 | Päivitetty 19.12.2011 7:48

Valtaan astuu Kim Jong-ilin nuorin poika Kim Jong-un. Uudesta hallitsijasta tiedetään toistaiseksi melko vähän.

Pojan nousu parrasvaloihin alkoi ilmeisesti sen jälkeen, kun hänen isänsä oli saanut aivohalvauksen elokuussa 2008.

Syyskuussa 2010 Kim Jong-unista tehtiin neljän tähden kenraali ja hänelle annettiin tukku puolueen johtotehtäviä.

Samalla valtiollinen media julkaisi hänestä ensimmäisen valokuvan aikuisiällä. Siitä lähtien hän esiintyi tiiviisti isänsä vierellä, ja hänelle ryhdyttiin rakentamaan isänsä ja isoisänsä Kim Il-sungin veroista henkilökulttia.

Pohjois-Korean vallansiirtoon erikoistunut analyytikko Cheong Seong Chang arvioi lokakuussa, että Kim Jong-unille luodaan imagoa isänsä kaltaisena voimakkaana sotilasjohtajana. Hänellä on isänsä luonteenpiirteitä.

- Kim Jong-unilla on potentiaalia nousta vahvaksi ja säälimättömäksi johtajaksi. Hänellä on hallitseva persoonallisuus, Cheong arvioi.

Hänen äitinsä oli todennäköisesti tanssija Ko Yong Hi, jonka arvellaan kuolleen syöpään vuonna 2004.

Kim Jong-un syntyi 1983 tai alkuvuonna 1984. Aluksi Kim Jong-unista ei povattu isänsä vallanperijää, vaan johtajan tittelin uskottiin menevän velipuolelle Kim Jong-namille tai veljelle Kim Jong-cholille.

Kim Jong-un ilmeisesti opiskeli Sveitsissä väärän henkilöllisyyden suojissa. Hänen koulutoverinsa ovat kuvailleet Kimiä ujoksi nuoreksi mieheksi, joka piti laskettelusta ja ihaili toimintaelokuvatähti Jean-Claude van Dammea.

Kim Jong-un ei kuitenkaan osallistunut Sveitsissä opiskelijaelämään, vaan vältti länsimaisia vaikutteita. Hän palasi kiltisti koulusta kotiinsa ja ruokaili Pohjois-Korean suurlähettilään kanssa.

BBC on aiemmin kertonut, että myös Kim Jong-un kärsii nuoresta iästä huolimatta terveysongelmista. Hänellä on diabetes ja sydänvaivoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?