Hanna Smith: Venäjän vallanpitäjät pyristelevät uskottavuuskriisissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän vallanpitäjät pyristelevät uskottavuuskriisissä

Venäjää myllertää myrsky, jollaista ei vielä muutama viikko sitten olisi voinut kuvitella. Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan kyse on selkeästä legitimiteettikriisistä.

Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin­

15.12.2011 15:38

- Onko vallanpitäjillä oikeus hallita ja mihin oikeus perustuu, hän tiivistää.

Toistaiseksi päättäjät ovat valinneet asenteekseen avoimuuden. Arvostelijoiden oikeutta kritiikkiin ei ole yritetty tyrmätä, ja mielenosoituksetkin on alun kovien otteiden jälkeen sallittu.

Smithillä on kuitenkin epäilyjä sen suhteen, miten hyvin kriisin ratkaisussa onnistutaan.

- Vallanpitäjien kannalta keskeistä on, millä tavoin jatketaan ja miten uskottavuus ja kansansuosio saadaan takaisin.

Smith arvioi, että perusasetelmia ei olla käytännössä muuttamassa vaan tilanteesta yritetään selvitä ulos jonkinlaisella kasvojenkohotuksella. Tehtäviä kierrätetään, mutta samat ihmiset pysyvät vallassa eri titteleillä.

Kierrätykseen joutui ensimmäisenä duuman puhemies Boris Gryzlov. Tehtävän haltijalla on runsaasti valtaa sen suhteen, mistä duumassa keskustellaan ja miten pitkiä puheenvuoroja kukin käyttää.

Yleinen käsitys on, että puhemieheksi yritetään löytää joku Gryzlovia vahvempi johtaja, koska valtapuolue Yhtenäisellä Venäjällä ei enää ole kahden kolmasosan enemmistöä paikoista.  

Sittenkin toinen kierros?

Parlamentin alahuoneen vaaleihin liittyvä myllerrys on tuonut uutta sähäkkyyttä myös ensi kevään presidentinvaalien asetelmiin.

Vielä kaksi viikkoa sitten pääministeri Vladimir Putinin valitsemista seuraavaksi presidentiksi pidettiin silkkana läpihuutojuttuna, mutta nyt on alkanut näyttää siltä, että pääministeri tarvitsee vaaleissa toisen kierroksen läpimenonsa varmistamiseen.

- Putinille henkilökohtaisesti tämä olisi varmasti kova pala, Smith sanoo.

Presidentinvaalikilpaan ilmoittautui tällä viikolla kohun saattelemana miljardööri Mihail Prohorov. Metallimagnaatin ilmoitus on herättänyt runsaasti arvailuja siitä, aikooko hän haastaa aidosti Putinin vai onko kyseessä vain Kremlin uusi juoni kansan tyynnyttämiseksi.

- Mahdollisuudet ovat tasan, sanoo Hanna Smith.

- Kummallekin selitykselle voi löytää tukea.

Puolueiden ulkopuolelta ponnistavan Prohorovin on kerättävä ehdokkuutensa tueksi kahden miljoonan kannattajan allekirjoitukset.

Smith uskoo, että tämä myös onnistuu. Ratkaisevaa sen sijaan on, hyväksyvätkö vaaliviranomaiset kaikki kannatuskortit ja pääseekö Prohorov todella ehdokkaaksi.

- On kiinnostavaa, uskalletaanko hänet päästää mukaan.

Kävi ehdokkuuden kuinka hyvänsä, Putinin voitto ei ole uhattuna. Pääministeri on edelleen Venäjän suosituin poliitikko, jota äänestävät etenkin valtionyritysten palkolliset, pienituloiset ja suurkaupunkien ulkopuolella elävät.  

Vaalilupaukset tarkkailuun

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän suosion lasku näkyi mielipidemittauksissa jo ennen duumanvaaleja, mutta varsinaisen kriisin laukaisi vaalivilppi, joka ei ole koskaan aiemmin tullut näin räikeästi näkyviin Venäjällä.

Smith ennustaa, että kriisi jättää jälkensä venäläiseen yhteiskuntaan eikä Putinin lähtökohta presidentin tehtäviin tule olemaan helppo.

- Jatkossa kansalaiset seuraavat varmasti kriittisemmin sitä, mitä Putin lupaa ja mitä todella tapahtuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?