Palkittu aktivisti IS-haastattelussa: Syyriassa kukaan ei ole turvassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Palkittu aktivisti IS-haastattelussa: Syyriassa kukaan ei ole turvassa

Tämän vuoden Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saaja Razan Zaitouneh piileskelee ja pelkää koko ajan Syyrian turvallisuuspoliisin pidätystä. Presidentti Bashar al-Assadin hallinto syyttää häntä ”ulkomaiden vakoojaksi”.

15.12.2011 7:14

IS tavoitti Zaitounehin salaisesta piilopaikasta Damaskuksesta. Syyrian tunnetuimpiin oppositioaktivisteihin kuuluva ihmisoikeusjuristi kertoi jatkavansa toimintaansa demokratialiikkeen puolesta ja yrittävänsä sopeutua perheensä kanssa vaikeaan tilanteeseen.

Me olemme kaikki vaarassa, koko ajan. Kukaan ei ole turvassa, Zaitouneh sanoi.

Damaskuksessa on Zaitounehin mukaan päivittäin mielenosoituksia, ja opposition viikonvaihteessa julistama yleislakko levisi myös pääkaupunkiin.

Olimme kaikki hämmästyneitä siitä, miten laajan osanoton se sai. Lakko levisi jopa suurimmille markkinatoreille.

Vaikein tilanne Syyriassa on Homsin, Haman ja Daraan kaltaisissa maakuntakaupungeissa, jotka ovat armeijan saartorenkaassa.

Zaitouneh pelkää, että taistelut vain leviävät. Vastakkain ovat hallituksen joukot ja kapinallisten puolelle loikanneet sotilaat. Oppositio kutsuu loikkareita Syyrian vapaaksi armeijaksi.

Vallankumousta on kestänyt nyt yhdeksän kuukautta, ja yli 5.000 ihmistä on kuollut. Kymmeniä tuhansia on pidätetty ja kidutettu ja viety kotoaan. Tilanne on surkea, eikä kansa kestä sitä enää. Koska väkivaltaisuudet vain jatkuvat, uskomme vallankumouksen kääntyvän entistä enemmän aseelliseen suuntaan.

Kuuntele näyte Zaitounehin haastattelusta ja lue koko tarina tämän päivän Ilta-Sanomien paperipainoksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?