Rauhan Nobel jaettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vahvojen naisten Nobel "varoitus diktaattoreille"

Nobel-komitean johtajan Thorbjörn Jaglandin mukaan tämänvuotinen palkinto on varoitus kaikille diktaattoreille, että heidän aikansa on ohi.

Nobelin rauhanpalkinnon saivat Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf, liberialainen rauhanaktivisti Leymah Gbowee ja jemeniläinen demokratia-aktivisti Tawakkol Karman.

10.12.2011 17:11 | Päivitetty 10.12.2011 17:42

Nobelin rauhanpalkinto luovutettiin lauantaina Oslossa kolmelle naiselle.

Palkinnon saivat Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf, liberialainen rauhanaktivisti Leymah Gbowee ja jemeniläinen demokratia-aktivisti Tawakkol Karman.

Jagland vetosi puheenvuorossaan muun muassa Syyrian presidenttiin Bashar al-Assadiin, jotta tämä väistyisi ja lopettaisi väkivaltaisuudet siviileitä vastaan.

- Te annatte käytännön merkityksen kiinalaiselle sananlaskulle, jonka mukaan naiset kannattelevat puolta taivaasta, Jagland sanoi palkintoseremoniassa.

Kemian, fysiikan, lääketieteen, kirjallisuuden ja taloustieteen palkinnot jaettiin puolestaan Tukholmassa.  

Tawakkol Karman, 32 on jemeniläinen arabikevään aktivisti. Hän on nuorin ja ensimmäinen arabinainen, jolle Nobelin rauhanpalkinto myönnetään.

Ellen Johnson Sirleaf, 73 on Afrikan ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla valittu naispresidentti. Marraskuussa hän sai Liberiassa pidetyissä vaaleissa jatkokauden.

Leymah Gbowee, 39 on liberialainen rauhanaktivisti ja sosiaalityöntekijä. Kuuden lapsen äiti inspiroi vuonna 2003 liberialaisnaisia kieltäytymään seksistä, kunnes väkivalta maassa laantuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?