Moskovan koululaisille yllätyskoe mielenosoituksen ajaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskovan koululaisille yllätyskoe mielenosoituksen ajaksi

Moskovan viranomaiset ovat määränneet yläluokkien ja lukioiden oppilaat yllätyskokeeseen juuri opposition suurmielenosoituksen ajaksi lauantaina iltapäivällä.

10.12.2011 11:06

Venäjällä lauantai on monissa kouluissa muutenkin työpäivä, mutta opiskelu päättyy normaalisti aikaisin iltapäivällä.

Nyt koulupäivää on päätetty pidentää kello 18:aan asti.

Osa oppilaista osallistuu yleisvenäläiseen venäjän kielen kokeeseen, ja lopuille järjestetään oma ylimääräinen Moskovan laajuinen koe.

Yleisvenäläinen venäjän kielen koe piti alun perinkin järjestää lauantaina, mutta se siirrettiin yllättäen aamukymmenestä iltapäivään.

Perusteluna oli, että oppilaat saavat nukkua rauhassa pitkään, ja iltapäivällä heidän on rauhallisempaa keskittyä, kun alaluokkien koululaiset eivät ole enää paikalla.

Todelliseksi syyksi epäillään kuitenkin sitä, että viranomaiset haluavat estää varttuneempien ja tiedostavien koululaisten osallistumisen opposition suunniteltuun jättimielenosoitukseen Moskovan keskustassa.

Venäjän vaalivilppiä vastustavaan mielenosoitukseen odotetaan jo 30000:ta ihmistä Moskovan keskustassa lauantaina iltapäivällä.

- Jos minulle sanottaisiin suoraan, että "me haluamme estää koululaisten menon mielenosoitukseen", minä vielä ymmärtäisin sen, sanoi eräs opettaja nimettömänä Newsru.com-uutissivustolla.

- Sen sijaan minun käskettiin soittaa oppilaat läpi ja selittää kokeen ajoitus iltapäivään jollain teknisellä ongelmalla, opettaja jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?