Ulkomaat

Venäjällä valmistauduttiin uusiin mielenosoituksiin

Julkaistu:

Arabikevään muutosvimma on ehtinyt jo Venäjälle asti. Sosiaalisessa mediassa kuohuu tyytymättömyys pääministeri Vladimir Putinia ja muita vallanpitäjiä kohtaan.
Moskovassa varauduttiin uusiin mielenosoituksiin, sillä vaaleihin pettyneet mielenosoittajat ilmoittivat joukkoprotestien jatkuvan joka päivä. Blogeissa ja Twitter-viesteissä ihmisiä kehotettiin osallistumaan lauantaille suunniteltuun suurmielenosoitukseen.

Facebookissa jo yli 10000 moskovalaista sanoi lähtevänsä kadulle.
–Meidän päämäärämme on pyyhkiä Putinin talutushihnassa olevat kelmit ja varkaat pois vallasta ja pitää vapaat vaalit, kirjoitti pitkäaikainen oppositiopoliitikko Boris Nemtsov blogissaan keskiviikkona.

Venäjän valtiolliset tv-kanavat vaikenivat täysin tiistain mielenosoituksista, joissa pidätettiin ainakin 300 ihmistä pelkästään Moskovassa. Pääuutislähetyksessä kerrottiin protestien sijasta poroerottelusta kaukaisessa Jamalassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gorbatshov: Uudet vaalit


–Tämä on ensimmäinen kerta kun netin kautta on todella vaikutettu politiikkaan. Koko juttu toimii lumipallon tavoin. Kyse on ehdottomasti uudesta toimintatavasta, joka on tullut jäädäkseen Venäjän politiikkaan, sanoi Kommersant-radioaseman kommentaattori Konstantin von Eggert.

Putin on joutunut varsin rajun ryöpytyksen kohteeksi viime päivinä. Eräänlaisena pullon hengen valloille pääsemisenä voidaan pitää tv-lähetyksessä näkynyttä julkista buuausta kamppailu-urheilugaalassa parisen viikkoa sitten. Se on saanut ihmiset ajattelemaan, että Putinia voi todella arvostella.

–Putinin ensimmäisellä presidenttikaudella olin tyytyväinen siihen, että hän palautti järjestyksen. Sitten paljastui, ettei hänen järjestyksensä ollut maan parhaaksi vaan hänen sisäpiirinsä parhaaksi, sanoi 38-vuotias Artjom Kolpakov.

–Arvaa miltä tuntuu kun paljastuu, että sinulle on valehdeltu. Että sinua pidetään idioottina ja että valtaapitävät pyyhkivät jalkansa sinuun, hän sadatteli.

Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin mielestä vaalien tulos pitäisi mitätöidä ja järjestää uudet vaalit.

Gorbatshovin mielestä Venäjän johdon pitäisi myöntää, ettei vilpillinen vaalitulos heijasta kansan tahtoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt