Uskomatonta - neutriinot kulkivat taas valoa nopeammin! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uskomatonta - neutriinot kulkivat taas valoa nopeammin!

Tiedemaailma järkkyi alkusyksyllä, kun italialainen Gran Sasson laboratorio ilmoitti kokeidensa osoittaneen, että neutriinohiukkaset vaikuttaisivat kulkevan valoa nopeammin - vaikka sen pitäisi olla Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan mahdotonta.

18.11.2011 14:39 | Päivitetty 18.11.2011 15:08

Tutkijat ovat nyt tehneet uuden kokeen poistaakseen mittausvirheiden mahdollisuuksia, ja edelleenkin neutriinot näyttäisivät uhmaavan Einsteinia.

Sekä alkuperäinen että uusi koe ovat perusasetelmaltaan yhtenevät: Sveitsissä sijaitsevasta Cern-tutkimuslaitoksesta lähetettiin neutriinosuihkuja Gran Sassoon 720 kilometrin päähän ja mitattiin matkaan kuluva aika. Uudessa kokeessa suihkuja oli kuitenkin lyhennetty ja niiden lähetysväliä pidennetty, jotta voitiin tarkistaa, johtuiko alkuperäinen hämmentävä tulos mittausvirheestä.

Uudenkin kokeen jälkeen näyttää yhä siltä, että neutriinot ylittävät valonnopeuden. Tutkijoiden mukaan kyseessä ei silti ole lopullinen vahvistus sille, että Einstein oli väärässä. Vasta osa virhemahdollisuuksista on eliminoitu, ja uusia kokeita suunnitellaan jo.   Katso itse kokeen tulokset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?