Viikingeistä Indiana Jones -henkinen teoria - suunnistivat superkristallien avulla

Julkaistu:

Uusi teoria lisää viikinkikulttuurin mystistä tuntua. Nyt arvellaan, että he navigoivat merellä kristallien avulla.
Tieteilijät ovat saaneet vihiä, että viikingit pystyivät paikantamaan auringon vaikka synkimmän sumun ja pilvien keskellä. Asiasta kertoo National Geographic -lehti.

Samalla muinainen saaga on ehkä osoittautumassa todeksi. Ranskalaisen Rennesin yliopiston tutkija Guy Ropars on havainnut, että viikinkitarustossa tunnettu kristalli onkin kenties olemassa.

Kyseessä on viikinkilegendoissa tunnettu "islantilainen aurinkokivi", jonka opastamina viikinkien kerrotaan suunnistaneen pohjoisen synkillä merillä.

Ropars uskoo, että aurinkokivi on oikeasti olemassa. Hänen mukaansa se on "Iceland spar" eli islanninsälpä-niminen mineraali.

Islanninsälvän väri muuttuu sen mukaan, miten auringon valosäteet osuvat sen pintaan. Huono sää ei haittaa kiven avulla suunnistamista, sillä kristalli reagoi pilvien läpi tulleisiin, polarisoituneisiin valonsäteisiin, joita silmä ei näe.

National Geographicin mukaan Ropars huomasi kollegoidensa kanssa tekemissään kokeissa, että auringon sijainnin pystyy selvittämään islannisälvän avulla varsin tarkasti. Tutkijat pääsivät viiden asteen tarkkuuteen, mikä riittää parahultaiseen navigointiin.

Tieteen kuvalehti tietää lisäksi kertoa, että jo vuonna 1967 viikinkisaagoja analysoidessaan tanskalaisarkeologi Thorkild Ramskou esitti teorian, että legenda aurinkokivestä voi pitää paikkansa. Tuolloin monet tutkijat pitivät todisteita riittämättöminä, ja Roparsinkin havaintojen jälkeen teoria on yhä kiistanalainen.

Viikinkien navigointitaito on voinut kulkea maailman merillä perinnetietona vielä satoja vuosia viikinkien jälkeen. National Geographicin mukaan pala islanninsälpää löytyi äskettäin 1592 uponneesta Alderney-laivasta. Viikinkikausi loppui tuhatluvulle tultaessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt