"Iran kykenee valmistamaan piakkoin ydinpommin" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Iran kykenee valmistamaan piakkoin ydinpommin"

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA toteaa tuoreessa raportissaan, että Iran on edennyt pitkälle ydinohjelmassaan. Järjestön mukaan on vahvoja viitteitä siitä, että Iran on voinut kehitellä myös ydinasetta ohjelmansa suojissa.

­

9.11.2011 17:02

Dosentti Stefan Forss Maanpuolustuskorkeakoulusta puhuu suoremmin. Hänen mukaansa Iran haluaa osoittaa, että sillä on kyky valmistaa ydinase, jos käsky käy. Jo aiemminkin on arveltu, että on vain ajan kysymys, milloin Iranista tulee ydinasevalta.

Forssin mukaan Iranin uraaninrikastusohjelma on jo nyt tuottanut eriasteista rikastettua uraania niin paljon, että se riittäisi 6-10 ydinpommiin. Näyttöä on myös muun muassa pitkälle viedystä pommien sytyttimien kehittelystä, jolle ei rauhanomaisessa ohjelmassa olisi käyttöä. Tietyt ohjelmat näyttävät liittyvän myös ydinkärjen sovittamiseen ballistisen ohjuksen kärkeen. Forssin mukaan on ilmeistä, että iranilaiset teknikot ovat saaneet käskyn kehittää sekä ydinpommin että sitä kuljettavat ohjukset varsin pitkälle.

- Näin komponentit ovat valmiina ja nopeasti toteutettavissa, jos sellainen käsky tulee.  

Yhtä jalkaa Israelin kanssa

Forss huomauttaa Iranin noudattavan - yllättävää kyllä - melko samanlaista politiikkaa ydinasetiedotuksessaan kuin arkkivihollisensa Israel. Israelin ydinase on jo vuosikymmeniä ollut julkinen salaisuus. Maa ei kuitenkaan kiellä eikä vahvista asiaa.

- Iran on ilmeisesti huomannut, että tämä tapa on varsin käyttökelpoinen. Iran on reagoinut IAEA:n uuteen raporttiin uhmakkaasti ja vannonut, ettei se peräänny piiruakaan ydinohjelmastaan. Israelin viimeaikaiset uhkaukset tehdä ennaltaehkäisevä isku Iranin ydinlaitoksiin se on ilmoittanut kostavansa vastahyökkäyksellä Israeliin.

- Nämä reaktiot ovat aivan odotettuja. Toinen asia tietysti on, miten pitkälle maat ovat todella valmiita menemään.

Hyökkäyspuheista huolimatta Israelin hallituksessa on myös maltillisia näkemyksiä esimerkiksi puolustusministeri Ehud Barakilla. Sielläkin harkitaan Forssin mukaan varsin tarkasti, mihin ryhdytään.  

USA vastustaa iskua Iraniin

Venäjä ja Kiina vastustavat hyökkäyksiä Iraniin, mutta samoilla linjoilla on myös Israelin perinteinen liittolainen Yhdysvallat. - Nykyinen hallitus vastustaa iskuja jyrkästi. Seuraukset voisivat olla hyvin arvaamattomat. Edellisessä hallituksessa niihin olisi ollut valmis vain varapresidentti Dick Cheney.

Iranin mahdollisella hyökkäyksellä Israeliin olisi Forssin mukaan tuhoisat seuraukset.

- On varmaa, että Israel vastaisi moninkertaisella voimalla. Länsimaat ovat muun muassa Ranskan ja Yhdysvaltain suulla esittäneet tälläkin kertaa uusia pakotteita Irania vastaan, jotta maa saataisiin avoimiin neuvotteluihin ydinohjelmastaan.

- Diplomatian tasolla Iran varmaan pysyy esillä jonkin aikaa, vaikka meneillään on Euroopan talouskriisin kaltaisia kovia uutisia. Toivottavasti tilanne Iranin osalta taas rauhoittuu, sillä muussa tapauksessa edessä on vain huonoja vaihtoehtoja, summaa dosentti Stefan Forss.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?